
یسکته قلبی در مردان یکی از عارضه مهم در بدن انسان می باشد که در نتیجه کمبود اکسیژن و کاهش جریان خون در شریان های قلب رخ می دهد و این عارضه قبل و بعد از وقوع، علائمی را برای بدن فرد به وجود می آورد. علائم سکته قلبی از اصلی ترین مواردی است که به فرد موردنظر درباره وقوع سکته قلبی خفیف تا شدید هشدار می دهد. از نظر پزشکی این علائم، یک سری علائم رایج و شایع می باشند که شناخت آن ها ضروری است. در این صفحه با معرفی انواع نشانه های حمله قلبی در آقایان، اطلاعات جامعی از این عارضه را در اختیار شما قرار می دهیم.
حمله قلبی چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟
سکته قلبی با نام علمی آنفارکتوس میوکارد، از عارضه های مهم قلبی می باشد که در نتیجه انسداد و یا اختلال در شریان های قلب رخ می دهد. در صورتی که اکسیژن لازم از خون به قلب نرسد، سکته قلبی رخ می دهد. عدم اکسیژن رسانی به قلب، در راستای جریان خون نامناسب در شریان های قلب رخ می دهد. در صورتی که انسدادی در شریان های موردنظر وجود داشته باشد و یا خون با داشتن لخته قابل توجه باعث بسته شدن شریان های اصلی یا فرعی قلب شود، از جریان مناسب خون در قلب ممانعت به عمل می آورد که نتیجه آن کاهش سطح اکسیژن خون و سکته قلبی است.
یک یا چند عضله قلب در صورت نداشتن اکسیژن کافی، توانایی انقباض برای دریافت و خروج خون از قلب را نخواهد داشت که این امر در پزشکی به عنوان سکته قلبی شناخته می شود. سکته قلبی در نوع خفیف می تواند با انجام اقدامات درمانی به موقع و مناسب، رد شود که این کار باعث باز شدن شریان های قلب و دریافت خون حامل اکسیژن کافی توسط قلب می باشد.
اما در صورت شدید بودن این عارضه، سطح اکسیژن خون فرد به حداقل ترین میزان می رسد که در این زمان با اقدامات پزشکی، قلب احیا نمی شود و با پایین آمدن اکسیژن خون مغز، فرد جان خود را از دست می دهد. برای اینکه حمله قلبی رخ دهد، علائمی مشخصی، چند ماه تا چند ساعت قبل از اتفاق افتادن این عارضه بروز پیدا می کنند که می توانند به فرد موردنظر برای نجات جان خود کمک کنند. با مشاهده این علائم، فرد می تواند از ریسک بالای حمله قلبی خود مطلع شود و با مراجعه به بیمارستان، اقدامات درمانی مناسب را دریافت کند.
علائم سکته قلبی در مردان
قبل از به وجود آمدن حمله قلبی، ارگان های داخلی بدن، نشانه هایی از عدم کارکرد مناسب قلب دریافت می کنند و آن را به صورت علائم خاصی نشان می دهند. علائم سکته قلبی در آقایان، دقت بالایی در تشخیص سکته دارد. بنابراین آقایان جوان و مسن با هر نوع بیماری زمینه ای، باید از علائم سکته قلبی آگاهی حاصل کنند و در صورت مشاهده این نشانه ها در خود و یا اطرافیان، سریعا به پزشک مراجعه کنند. از مهمترین نشانه های حمله قلبی مردان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درد در بالاتنه
با شروع نشانه های حمله قلبی، درد و فشار در قفسه سینه رخ می دهد. این نوع درد اصلی ترین علائم سکته قلبی می باشد که ناشی از فعالیت پرفشار و سخت قلب است. همچنین فردی که در آستانه حمله قلبی قرار دارد، ممکن است دردهایی را در پشت، کتف، بازو چپ، گردن و حتی فک و دندان ها داشته باشد که همگی مربوط به این عارضه هستند.
تنگی نفس
فرد موردنظر چند ماه تا چند ساعت قبل از حمله قلبی، می تواند دچار تنگی نفس شود. نفس کشیدن سخت و احساس نیاز به اکسیژن بالا، از اصلی ترین علائم سکته قلبی در مردان می باشد که باید مورد توجه قرار بگیرد. نفس نفس زدن و یا احساس تنفس سخت در مواقعی که هیچ فعالیت سنگینی رخ نمی دهد، برای افراد مستعد به حمله قلبی رخ می دهد.
تعریق زیاد
عرق کردن ناگهانی و زیاد، از نشانه های اصلی این عارضه است. البته لازم به ذکر است که این نشانه در زمانی که دمای هوا مطلوب است و هیچ فعالیت سنگینی توسط فرد انجام نگرفته است، قابل توجه می باشد. تعریق زیاد در صورتی که پوست بدن فرد سرد است، می تواند یکی از مهمترین علائم سکته قلبی به شمار رود.
سوزش و دل درد
یکی از علائم حمله قلبی در مردان، سوزش سردل است که به صورت ناگهانی رخ می دهد و درد حاصل از آن به طرف شکم پخش می شود. این نوع درد را درد قلبی نیز می گویند که جزو دردهای انتشار یافته از منبع قلب می باشد.
تهوع و استفراغ
در افراد دچار حمله قلبی بعضا علائمی نظیر تهوع و استفراغ دیده شده است که این امر می تواند ناشی از فشار بالای قلب و ناراحتی معده حاصل از آن باشد. حالت تهوع نیز به صورت ناگهانی و بدون دلیل موجه رخ می دهد و با دل پیچه و حالت بهم ریختگی معده شروع می شود و به استفراغ ختم می گردد.
سرگیجه
برخی از افرادی که دچار حمله قلبی می شوند قبل از این عارضه، احساس سبکی در سر می کنند و سرگیجه قابل توجهی دارند. حتی ممکن است برخی از اوقات این سرگیجه به غش کردن نیز منتهی شود.
تپش قلب
از رایج ترین نشانه های حمله قلبی، افزایش شدت ضربان قلب است. بالا رفتن تعداد ضربان قلب و همچنین افزایش شدت آن به صورتی که حرکت غیر نرمال سینه ناشی از تپش قلب قابل مشاهده باشد، باید جدی گرفته شود. لازم به ذکر است که تپش قلب باید بدون انجام فعالیت های فیزیکی سنگین، بالا پایین رفتن از پله و… باشد تا به عنوان یک علائم ویژه شناسایی شود.
نگرانی و اضطراب
افرادی که در آینده نزدیک دچار حمله قلبی خواهند شد، دائما احساس دلشوره و نگرانی دارند. این امر به سبب کارکرد نادرست قلب رخ می دهد که افراد آن را به احساسات گذرا ربط می دهند. اما این نشانه در کنار علائم بالا، می تواند یک هشدار قوی و محکم برای فرد باشد که از ریسک بالای حمله قلبی مطلع شود.
تفاوت های علائم سکته قلبی در زنان و مردان
علائم حمله قلبی در مردان و زنان، از نظر پزشکی یکسان است اما با توجه به تجارب کسب شده در این مسیر، آقایان بیشتر علائم واضحی از حمله قلبی را دارا می باشند که این امر درد قفسه سینه و تنگی نفس است. اما خانم ها اغلب درد فک، درد کتف و همچنین درد معده را به عنوان اصلی ترین نشانه های حمله قلبی دارند که این موضوع منجر به تفاوت های در علائم سکته قلبی آقایان و خانم ها شده است.
راه های تشخیص زودهنگام سکته قلبی
با آگاهی از علائم رایج حمله قلبی، بهتر است از روش هایی که منجر می شود تا حمله قلبی قبل از وقوع، مورد تشخیص قرار بگیرد نیز مطلع شوید. از سری راهکارهای ویژه برای تشخیص زودهنگام این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الکتروکاردیوگرافی
در اولین مرحله، پزشک با معاینه فیزیکی بیمار، درصدد مشاهده علائم ناشی از اختلالات قلبی مانند ضربان قلب بالا، تپش قلب غیر طبیعی و … می باشد. سپس با انجام الکتروکاردیوگرافی، در تلاش است تا فعالیت الکتریکی قلب را بررسی کند. نتیجه ECG الکتروکاردیوگرافی، آسیب دیدن بافت قلب و تغییر فعالیت نرمال قلب را نشان می دهد که طبیعتا نشانه محکمی از حمله قلبی در آینده می باشد.
آزمایش خون
برای بررسی تنظیم بودن آنزیم های قلب، لازم است که این مورد در خون مورد بررسی قرار بگیرد. مارکرهایی مانند آنزیم تروپونین، در صورت افزایش یافتن بیش از حد در خون، نشانه محکمی از آسیب دیدن بافت قلب می باشند. لذا از طریق آزمایش خون می توان به جدیت شرایط به وجود آمده برای قلب پی برد.
اکو قلب
این آزمایش که با استفاده از تجهیزات الکتریکی صوتی، نحوه فعالیت قلب را به طور کامل بررسی می کند، می تواند بهترین گزینه برای اطلاع از نحوه عملکرد درست یا نادرست قلب باشد که جواب آن، احتمال وقوع حمله قلبی را برای فرد مشخص می نماید.
مدت زمان بروز علائم حمله قلبی
علائم سکته قلبی در مردان چند ماه تا چند دقیقه قبل از حمله قلبی رخ می دهد. در واقع یک یا چند نشانه حمله قلبی، زمان دقیق وقوع سکته را نشان نمی دهد، لذا فرد نباید در صورت مشاهده علائم، آن را زودگذر تلقی کند بلکه این علائم یک هشدار جدی می باشند که نیاز به بررسی و تشخیص پزشکی دارند.
علائم سکته قلبی در صورت رخ دادن، ممکن است دو تا پنج دقیقه بعد، از بین بروند. علائمی نظیر درد و سوزش دل، درد قلب و تپش قلب، معمولا گذرا هستند و سریعا از بین می روند که این امر نشانه رخداد سکته قلبی خفیف است. اما نشانه های سکته قلبی شدید، به مدت بیست دقیقه یا بیشتر طول می کشد و حتی ممکن است تا از حال رفتن بیمار، این نشانه ها در فرد دیده شود.
اقدامات مهم در مواجه با علائم حمله قلبی
در صورتی که نشانه های حمله قلبی مردان را در خود یا اطرافیان دیدید، تا حد امکان خونسردی خود را حفظ کنید و اقدامات زیر را برای آسیب کمتر قلبی و بهبودی سریع و راحت انجام دهید:
از آسپرین استفاده کنید.
آسپرین یک داروی رقیق کننده خون می باشد که می تواند در حمله قلبی، نقش بسیار مهمی در حفاظت از قلب داشته باشد. چون با کاهش غلظت خون، جریان خون در قلب را تا حد امکان بهبود می بخشد و در راستای فعالیت نرمال قلب تلاش می کند. لذا در صورت مشاهده علائم سکته قلبی، حتما باید یک عدد آسپرین مصرف کنید.
با اورژانس تماس بگیرید.
در صورت ادامه دار بودن علائم و عدم رفع آن در مدت زمان کوتاه، بهتر است با اورژانس تماس بگیرید. اما در صورت قطع علائم سکته قلبی، می توانید در سریع ترین زمان ممکن به بیمارستان و یا پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
آزمایشات ضروری را انجام دهید.
آزمایش خون، نوار قلب و در صورت لزوم الکتروکاردیوگرافی انجام دهید تا قطعیت احتمال بروز حمله قلبی برای شما مشخص شود.
درمان سکته قلبی خفیف و شدید چگونه انجام می شود؟
در صورت خفیف بودن حمله سکته قلبی، می توانید با عملیات احیا قلبی توسط اورژانس بیمارستان و استیبل بودن شرایط قلب، در کمترین زمان از بیمارستان مرخص شوید و تغییرات لازم در سبک زندگی را برای کارکرد بهتر قلب و عروق انجام دهید.
در صورت حمله قلبی شدید، طبیعتا پزشک متخصص قلب و عروق برای فعالیت مناسب قلب، عمل جراحی انجام خواهد داد تا شریان های مسدود و دارای انسداد را باز کند.
نتیجه گیری
علائم سکته قلبی، از موارد هشداردهنده ارگان های حیاتی بدن می باشد که می تواند با نشانه هایی نظیر تعریق زیاد، تپش قلب شدید، تنگی نفس، درد قلب و… فرد را از احتمال حمله قلبی در زمان نزدیک آگاه کند. اطلاع از این علائم برای آقایان ضرورت دارد تا در صورت مشاهده آن در هر موقعیت مکانی و زمانی، اقدامات لازم برای جلوگیری از تشدید علائم و رخداد سکته قلبی انجام دهند.