رگ های واریسی رگ های خونی متورم و پیچ خورده ای هستند که زیر سطح پوست برآمده می شوند. این برآمدگی های آبی یا بنفش معمولاً در پاها و مچ پا پدیدار می شوند. رگ های متورم، می توانند دردناک باشند. رگهای عنکبوتی که ممکن است رگ های واریسی را احاطه کنند، خطوط قرمز یا بنفش کوچک تری هستند که نزدیک به سطح پوست ظاهر می شوند.
اگرچه وریدهای واریسی می توانند ناخوشایند و ناراحت کننده باشند، اما خوشبختانه خطرناک نیستند. اما توجه داشته باشید که در برخی موارد، رگ های واریسی شدید می تواند منجر به مشکلات جدی مانند لخته شدن خون شود. پزشک و بهترین متخصص قلب می تواند عروق واریسی را با روش های مختلف همچون: لیزر درمانی یا جراحی و سونوگرافی درمان کند.
واریس چیست؟
واریس به رگ های تحت فشاری می گویند که نزدیک به سطح پوست هستند. در واقع هر سیاهرگی که به سطح پوست نزدیک باشد، می تواند به دلیل عوامل مختلف، تبدیل به رگهای واریسی شود. رگهای واریسی معمولا هنگام گشاد شدن، پر از خون شدن و بزرگ شدن رگها ایجاد میشوند.
تفاوت بین واریس و رگهای عنکبوتی چیست؟
وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی هر دو نوع بیماری وریدی هستند، اما ظاهر متفاوتی دارند. رگهای عنکبوتی کوچکتر و نازکتر از رگهای واریسی هستند. آنها شبیه تار عنکبوت قرمز یا آبی یا شاخه های یک درخت هستند و نزدیک به سطح پوست هستند.
رگهای عنکبوتی معمولاً دردناک نیستند. آنها می توانند در هر نقطه از بدن شما به وجود می آیند، اغلب در پشت زانو، روی پاها یا روی صورت شما. اما رگ های واریسی معمولاً روی پاها و ساق های شما ظاهر می شوند.
علل ایجاد واریس
واریس زمانی اتفاق می افتد که رگ ها به درستی کار نمی کنند. وریدها دریچه های یک طرفه دارند که از جریان خون به سمت عقب جلوگیری می کند. هنگامی که این دریچه ها از کار می افتند، خون به جای ادامه دادن به سمت قلب، در رگ ها شروع به جمع شدن می کند. سپس رگ ها بزرگ می شوند. رگهای واریسی اغلب پاها را تحت تأثیر قرار می دهند.
برخی از علل بالقوه واریس عبارتند از:
- بارداری
- یائسگی
- سن بالای ۵۰ سال
- ایستادن برای مدت طولانی
- چاقی
- سابقه خانوادگی واریس
علائم واریس پا
افرادمختلف علائم متفاوتی از واریس را تجربه میکنند. بعضی اوقات واریس می تواند باعث درد هم نشود. علائم واریس عبارتند از،
- ظاهر آبی یا تیره رگها
- ظاهر پر پیچ و خم رگها
- احساس سنگینی در پاها
- تورم، سوزش و گرفتگی در پاها
- افزایش درد بعد از نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
- خارش اطراف رگها
- تغییر رنگ پوست در اطراف واریس
- پاهای دردناک
- خستگی
- تورم مچ پا
- تلانژکتازی در پای آسیبدیده (رگهای عنکبوتی)
- اگزمای وریدی باعث ایجاد قرمزی و خشکی در ناحیه آسیبدیده پوست میشود.
چه کسانی بیشتر به واریس مبتلا می شوند؟
هر کسی ممکن است به واریس مبتلا شود. عوامل خاصی شانس ابتلا به واریس را افزایش می دهند، از جمله:
سن: به دلیل روند پیری، دیواره های ورید و دریچه ها مانند گذشته کار نمیکنند. رگ ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و سفت می شوند.
جنسیت: هورمون های زنانه می توانند به دیواره رگ ها اجازه کشش دهند. افرادی که باردار هستند، از قرص های ضدبارداری استفاده می کنند یا افرادی که در دوران یائسگی قرار دارند، به دلیل تغییرات در سطح هورمون، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به واریس هستند.
سابقه خانوادگی: این بیماری می تواند ارثی باشد (در خانواده ها مشاهده می شود).
سبک زندگی: ایستادن یا نشستن طولانی مدت گردش خون را کاهش می دهد. پوشیدن لباس های محدود کننده مانند کمربند یا شلوار با کمربند تنگ می تواند جریان خون را کاهش دهد.
سلامت کلی: برخی از شرایط سلامتی، مانند یبوست شدید یا تومورهای خاص، باعث افزایش فشار در وریدها می شود.
مصرف تنباکو: افرادی که از محصولات تنباکو استفاده می کنند بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند.
وزن: اضافه وزن به رگ های خونی فشار وارد می کند.
درمان واریس
اگر فردی علائم یا ناراحتی نداشته باشد و دیدن رگ های واریسی برای او اهمیتی نداشته باشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد. اکثر افراد مبتلا به واریس می توانند با داروهای خانگی مانند جوراب های واریس تسکین کافی پیدا کنند.
با این حال، اگر فردی علائمی داشته باشد که به راحتی بهبود نمی یابند، ممکن است برای کاهش درد یا ناراحتی یا رفع عوارضی مانند زخم پا، تغییر رنگ پوست یا تورم به درمان پزشکی نیاز داشته باشد. برخی از افراد نیز ممکن است به دلایل زیبایی بخواهند درمان شوند و بخواهند از شر رگهای واریسی “زشت” خلاص شوند. برای درمان واریس بهتر است به بهترین دکتر قلب تهران مراجعه نمایید.
عمل جراحی
اگر وریدهای واریسی بزرگ باشند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. این جراحی معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در بیشتر موارد، بیمار می تواند در همان روز به خانه برود. با این حال، اگر جراحی روی هر دو پا لازم باشد، ممکن است لازم باشد یک شب را در بیمارستان بگذرانند.
درمان های لیزری اغلب برای بستن رگ های کوچکتر و همچنین رگ های عنکبوتی استفاده می شود. پرتوهای شدید نور به ورید اعمال می شود که به تدریج محو و ناپدید می شود.
اسکلروتراپی
یک پزشک یک ماده شیمیایی را به وریدهای واریسی با اندازه کوچک و متوسط تزریق می کند که باعث ایجاد زخم و بسته شدن آنها می شود. چند هفته بعد، آنها باید محو شوند. ممکن است لازم باشد به یک ورید بیش از یک بار تزریق شود.
فرسایش بسامد رادیوییRadiofrequency ablation
متخصص قلب و عروق با کمک سونوگرافی یک برش کوچک در بالا یا زیر زانو ایجاد می کند. سپس یک لوله باریک یا کاتتر را به داخل ورید میکشند.
سپس پزشک یک پروب را وارد کاتتر میکند که انرژی فرکانس رادیویی ساطع میکند. انرژی فرکانس رادیویی ورید را گرم میکند و باعث میشود دیواره های آن فرو بریزند و عملاً آن را ببندند. این روش برای وریدهای واریسی بزرگتر ترجیح داده می شود. فرسایش رادیوفرکانسی معمولاً با بی حسی موضعی انجام می شود.
درمان لیزر درون وریدی
پزشک یک کاتتر را در رگ بیمار وارد می کند. سپس یک لیزر کوچک را از طریق کاتتر عبور می دهند و آن را در بالای ورید مورد نظر قرار می دهند، که انرژی کوتاهی ایجاد می کند که ورید را گرم می کند و آن را می بندد.
با کمک یک اسکن اولتراسوند، پزشک لیزر را تا ورید به سمت بالا می کشد و به تدریج تمام آن را می سوزاند. این روش تحت بی حسی موضعی انجام می شود. ممکن است مقداری آسیب عصبی وجود داشته باشد که معمولاً مختصر است.
فلبکتومی برقی ترانس ایلومینیتTransilluminated powered phlebectomy
پزشک یک ترانس ایلومیناتور آندوسکوپی که یک نور مخصوص است را از طریق یک برش زیر پوست می گذراند تا ببیند کدام ورید باید خارج شود. سپس وریدهای مورد نظر را با یک دستگاه مکش برش داده و خارج می کنند.
ممکن است برای این روش از بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی استفاده شود. همچنین ممکن است بعد از عمل مقداری خونریزی و کبودی وجود داشته باشد.
این جورابها با اعمال فشار مداوم، تا حدی ضعف دریچههای رگهای پا را کاهش میدهند و به بازگشت جریان خون به قلب کمک میکنند. در نتیجه، تورم در بخشهای پایینی پا کاهش یافته و از لخته شدن خون جلوگیری میشود.
کلام آخر
واریس معمولاً در پاها ایجاد میشود و میتواند بزرگ، متورم، پیچ خورده، ناصاف و برآمده باشد. بعضی اوقات تکههای مویرگی در پاها تشکیل میشود و به رگهای عنکبوتی معروف است.برای جلوگیری از واریس، شما باید گردش خون به عضلات را بهبود بخشیده و خطرات واریس را کاهش دهید. به منظور جلوگیری از ابتلا به واریس، یکسری مراحل اساسی وجود دارد و برای درمان واریس بهتر است پیش از درمان های خانگی به کلینیک قلب تهران مرکز جامع پزشکی آرام مراجعه نمایید.