رگ های واریسی رگ های پیچ خورده و بزرگ شده هستند. هر سیاهرگی که نزدیک به سطح پوست باشد می تواند نشانه ابتلا به واریس باشد. وریدهای واریسی بیشتر بر روی رگ های پا تأثیر می گذارند به این دلیل که ایستادن و راه رفتن باعث افزایش فشار در رگ های پایین تنه می شود.برای بسیاری از افراد، رگ های واریسی و رگ های عنکبوتی صرفاً یک نگرانی زیبایی هستند ولی برای سایر افراد، واریس می تواند باعث درد و ناراحتی دردناک شود. گاهی اوقات واریس منجر به مشکلات جدی تری می شود. در این مقاله همراه ما باشید تا به شما بهترین مرکز تست واریس در تهران را معرفی نماییم.
علائم واریس
وریدهای واریسی ممکن است باعث درد نشوند. علائم واریس عبارتند از:
واریس ها معمولاً رگهایی به رنگ بنفش تیره یا آبی هستند و سیاهرگ هایی می باشند که پیچ خورده و برآمده به نظر می رسند و اغلب مانند طناب روی پاها ظاهر می شوند.
هنگامی که علائم و نشانه های دردناک وریدهای واریسی رخ می دهد، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس درد یا سنگینی در پاها
- سوزش، ضربان، گرفتگی عضلات و تورم در ساق پا
- تشدید درد پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
- خارش در اطراف یک یا چند ورید
- تغییر رنگ پوست در اطراف ورید واریسی
- رگهای عنکبوتی شبیه به رگهای واریسی هستند، اما کوچکتر هستند. رگ های عنکبوتی نزدیک تر به سطح پوست هستند و اغلب قرمز یا آبی هستند.
رگ های عنکبوتی روی پاها ایجاد می شوند، اما میتوانند روی صورت نیز دیده شوند. اندازه آنها متفاوت است و اغلب شبیه تار عنکبوت هستند.
علل ایجاد رگ های واریسی
دریچه های ضعیف یا آسیب دیده می توانند منجر به واریس شوند. شریان ها خون را از قلب به بقیه بدن می برند. سیاهرگ ها خون را از بقیه بدن به قلب باز می گرداند. برای بازگرداندن خون به قلب، سیاهرگ های پا باید بر خلاف نیروی جاذبه عمل کنند.
انقباضات عضلانی در ساق پاها به عنوان پمپ عمل می کنند و دیواره های ورید الاستیک به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. دریچه های ریز در وریدها با جریان خون به سمت قلب باز می شوند و سپس برای جلوگیری از جریان خون به سمت عقب بسته می شوند. اگر این دریچه ها ضعیف یا آسیب دیده باشند، خون میتواند به سمت عقب جریان یابد و در رگ ها تجمع پیا کند و باعث کشیدگی یا پیچ خوردگی سیاهرگها شود.
چه عواملی خطر ابتلا به واریس را افزایش می دهد؟
موارد زیر می تواند خطر ابتلا به واریس را افزایش دهد:
۱)سن
افزایش سن باعث ساییدگی و پارگی دریچه های وریدها می شود که به کنترل جریان خون کمک می کند. در نهایت، این سایش باعث می شود که دریچه ها اجازه دهند مقداری خون به داخل سیاهرگ ها برگردد و تجمع پیدا کنند.
۲)جنسیت
زنان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. تغییرات هورمونی قبل از دوره قاعدگی یا در دوران بارداری یا یائسگی ممکن است عامل مهمی باشد زیرا هورمون های زنانه تمایل به شل کردن دیواره سیاهرگ ها دارند.
درمان های هورمونی، مانند قرص های ضد بارداری، ممکن است خطر ابتلا به واریس را افزایش دهند.
۳)بارداری
در دوران بارداری، حجم خون در بدن افزایش می یابد. این تغییر از کودک در حال رشد محافظت می کند، اما می تواند رگ های پا را نیز بزرگ کند.
۴)سابقه خانوادگی
اگر سایر اعضای خانواده رگ های واریسی داشتند، احتمال بیشتری وجود دارد که شما نیز دچار واریس شوید.
۵)چاقی
اضافه وزن فشار بیشتری بر رگ ها وارد می کند.
۶)ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی
عوارض ایجاد واریس
عوارض واریس، اگرچه نادر است، می تواند شامل موارد زیر باشد:
زخم ها: زخم های دردناک می توانند روی پوست نزدیک رگ های واریسی، به ویژه در نزدیکی مچ پا ایجاد شوند. یک نقطه تغییر رنگ روی پوست معمولاً قبل از ایجاد زخم شروع می شود. اگر فکر می کنید دچار زخم پا شده اید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
لخته شدن خون: گاهی اوقات، سیاهرگ های عمقی پاها بزرگ می شوند و ممکن است باعث درد و تورم پا شوند. برای درد یا تورم مداوم پا به پزشک مراجعه کنید زیرا می تواند نشانه لخته شدن خون باشد.
خون ریزی: گاهی رگهای نزدیک به پوست می ترکند. اگرچه این معمولا فقط باعث خونریزی جزئی می شود، اما نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
جلوگیری: بهبود جریان خون و تون عضلانی ممکن است خطر ابتلا به واریس را کاهش دهد.
پیشگیری از واریس
اقدامات مشابهی که ناراحتی ناشی از واریس را درمان می کند می تواند به پیشگیری از آنها کمک کند. موارد زیر را امتحان کنید:
- از کفش های پاشنه بلند و جوراب تنگ خودداری کنید.
- وضعیت نشستن یا ایستادن خود را به طور منظم تغییر دهید
- خوردن یک رژیم غذایی پر فیبر و کم نمک
- ورزش کردن
- هنگام نشستن یا دراز کشیدن پاهای خود را بالا ببرید
- مراقب وزن خود باشید
نحوه تشخیص واریس در پاها
پزشک متخصص قلب و عروق یک معاینه فیزیکی انجام می دهد، با نگاه کردن به پاهای شما در حالی که ایستاده اید میزان ورم را بررسی می کند. همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که میزان درد پاهایتان را وصف کنید.
مرکز تست واریس
برای تشخیص وریدهای واریسی، پزشک ممکن است آزمایشی به نام سونوگرافی واریس پا را توصیه کند. سونوگرافی داپلر یک آزمایش غیرتهاجمی است که از امواج صوتی برای بررسی جریان خون از طریق دریچه های وریدها استفاده میکند. سونوگرافی پا می تواند به تشخیص لخته خون کمک کند.
این آزمایش در مرکز تست واریس توسط پزشک یا اپراتور و یک دستگاه کوچک دستی (مبدل) که به اندازه یک تکه صابون است، انجام می شود و این دستگاه بر روی پوست ناحیه مورد بررسی بدن حرکت میکند. مبدل تصاویر وریدهای پا را به مانیتور ارسال می کند که نتایج را نمایش می دهد.
روش های درمان واریس
درمان وریدهای واریسی ممکن است شامل اقدامات خود مراقبتی، جوراب واریس و جراحی باشد. روش های درمان واریس اغلب به صورت سرپایی انجام می شود، به این معنی که معمولاً در همان روز به منزل بر می گردید.
خودمراقبتی، مانند ورزش، بالا بردن پاها هنگام نشستن یا دراز کشیدن، یا پوشیدن جوراب واریس می تواند به کاهش درد رگ های واریسی کمک کرده و از بدتر شدن آنها جلوگیری کند.
اگر مراحل خودمراقبتی و جوراب های واریس اثر نکنند یا رگ های واریسی تشدید شوند، ممکن است پزشک جراحی یا سایر روشها را توصیه کند:
- اسکلروتراپی: یک پزشک به رگ های واریسی محلول یا فومی تزریق می کند که باعث زخم شدن و بسته شدن عروق می شود. در عرض چند هفته، وریدهای واریسی درمان شده باید محو شوند.
- لیزر درمانی: لیزر درمانی انفجارهای شدیدی از نور را به ورید می فرستد که باعث می شود ورید به آرامی محو و ناپدید شود. هیچ برش یا سوزنی استفاده نمی شود.
کلام آخر
رگهای واریسی، رگهای متورمی هستند که معمولاً در پاها دیده میشوند. واریس معمولاً ناشی از وجود مشکلاتی در رگها که باعث اختلال در خونرسانی به قلب میشوند میباشد. در صورتی که واریس در مرکز تست واریس به موقع تشخیص داده شود، درمان آن سادهتر خواهد بود. آزمایشات تشخیصی مختلفی مانند سونوگرافی واریس وجود دارد که به متخصص عروق کمک میکنند تا شدت مشکل را تشخیص دهد.