امروزه به دلایل مختلف بیماریهای مغز و اعصاب در جهان بسیار زیاد شده است. این بیماریها با نشانههای مختلفی در بیمار ظاهر میشوند، نشانههایی مثل گزگز کردن دست و پا، تاری دید، دوبینی و یا سرگیجه و … از آنجایی که این علائم میتوانند منشأهای مختلفی داشته باشند، تشخیص درست منشأ آن بسیار سخت است و در عین حال بسیار مهم و کاربردی برای مشخص کردن فرایند درمان فرد بیمار؛ اما اگر این نشانهها را در خود یا افراد نزدیک خود دیدید، میتوانید با مراجعه به پزشک عمومی، از منشأ بیماری آگاهتر شوید. اگر در این موارد، مشکل از بیماری مغز و اعصاب باشد، دکتران عمومی شما را به پزشکان نورولوژیست معرفی خواهند کرد. اما سؤال اصلی اینجاست که دکتر نورولوژیست کیست و چه کاری را انجام میدهد؟ نورولوژی چیست؟ بهترین دکتر نورولوژیست در تهران چه کسی است؟ یا سؤالاتی دیگر که ممکن است برای هرکدام از ما در فرایند درمان بیماری های مغز و اعصاب پیش بیاید.
در این مطلب با ما همراه باشید تا به پاسخ این سؤالها برسیم و موضوعات دیگری که در این مورد وجود دارد را بررسی کنیم.
نورولوژی چیست؟
نام دیگر نورولوژی، عصبشناسی است، میتوانیم در همین اول از نام این مورد تشخیص دهیم که این درمان مربوط به سیستم عصبی بدن ما است. اگر در سیستم عصبی بدن مشکلاتی به وجود آید، ما میتوانیم پیامدهای آن را در تمام بدن به صورتهای مختلف مشاهده کنیم؛ برای مثال اگر در یک فرد اختلالاتی در سیستم عصبی به وجود آید، او در دید خود مشکل پیدا خواهد کرد، یا در پوست خود دچار مشکل خواهد شد و یا هر بیماری دیگر که میتواند یکی از پیامدهای اختلالات عصبی در بدن باشد. از آنجا که تشخیص این مورد، یعنی اینکه بیمار به دلیل وجود کدام نوع اختلالات عصبی این نشانهها را پیدا کرده، کار بسیار دشوار و تخصصی است که توسط دانش نورولوژی انجام میشود؛ بعد از شناخت درست بیماری، این شاخه از رشته پزشکی به بیمار جهت درمان بیماری خود کمک میکند و راه حلهای را در این زمینه در دسترس بیمار قرار میدهد.
دکتر نورولوژیست کیست؟
به پزشکی که در زمینه مشکلات عصبی یا همان دانش نورولوژی تخصص دارد، پزشک نورولوژیست یا متخصص مغز و اعصاب میگویند. یک پزشک برای اینکه بتواند به یک نورولوژیست تبدیل شود باید پس از طیکردن دوره یک پزشک عمومی، چهار سال دیگر به تحصیل خود در حوزه مغز و اعصاب ادامه دهد تا به یک نورولوژیست تبدیل شود. این پزشکان بعد از طیکردن دوره چهارساله دانش نورولوژی میتوانند با ادامه تحصیل خود در زمینههای تخصصیتر از جمله سردرد، مشکلات خواب، ام اس، نورولوژی کودکان، نورولوژی سالمندان، بیماریهای حرکتی و یا بیماریهای عروقی مغز، به یک دکتر فوقتخصص نورولوژیست تبدیل شوند.
ازآنجاییکه بیماریهای روانی و عصبی در بعضی از مواقع نشانههای یکسانی دارند، ما میتوانیم در دوره تحصیلی و یا فعالیتهای بعد از دوران تحصیل یک روانپزشک و یک نورولوژیست شباهتهایی را پیدا کنیم، اما در این صورت هم، یک روانپزشک با یک دکتر نورولوژیست در تهران مسیری کاملاً جدا از هم میپیمایند و صرفا نقاط مشترک محدودی را دارند.
به چه کسی متخصص نورولوژیست گفته میشود؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم، اگر یک دکتر نورولوژیست به تحصیل خود ادامه دهد و در حوزههای مختلف بیان شده در بالا ادامه تحصیل دهد به یک دکتر متخصص مغز و اعصاب یا همان متخصص نورولوژیست تبدیل میشود.
آیا دکتر نورولوژیست جراح مغز و اعصاب است؟
جراح مغز و اعصاب یک شاخه از علم مغز و اعصاب است، یک جراح مغز و اعصاب معمولاً با جراحی، بیمار خود را درمان میکند و در بقیه مراحل درمان بیماری مغز و اعصاب دخالت زیادی نمیکند. منظورمان از این حرف این است که جراح مغز و اعصاب زیاد روی مراحل شناخت منشأ و علائم ایجاد شده در فرد بیمار تمرکز نمیکند و صرفاً جراحی میکند.
البته در عین حال باید بدانیم که جراح مغز و اعصاب اطلاعات کافی در مورد شناخت منشأ علائم ایجاد شده در فرد بیمار دارد، اما در کل وظیفه یک جراح مغز و اعصاب شناخت نوع بیماری فرد نمیباشد.
دکتر نورولوژیست چه بیماریهایی را درمان میکند؟
یک دکتر نورولوژیست در تهران باید بیماریهایی را که در سیستم عصبی بدن به وجود میآیند را درمان و یا بهبود ببخشد. در ادامه این بخش به بعضی از بیماریهایی که یک دکتر نورولوژیست درمان میکند اشاره کردهایم.
صرع یک اختلال عصبی است که در اثر فعالیتهای نادرست و بیش از حد الکتریکی در مغز، به وجود میآید. این فعالیتهای نادرست منجر به این میشود که فرد بیمار بهصورت مکرر و ناخودآگاه بیهوش شود.
یکی از مشهورترین و رایجترین بیماریهایی که در دسته زوال عقل وجود دارد، آلزایمر است. معمولاً آلزایمر به دلیل کمکار بودن بیش از حد مغز به وجود میآید و باعث میشود که مغز فرد بیمار از حالت عادی کارایی خود خارج شود.
سکته مغزی یکی از رایجترین بیماریهای این دسته است. هنگامی که به دلایل مختلف خونرسانی به مغز دچار اختلال شود، فرد دچار سکتههای مغزی میشود. این اختلالها میتوانند بر اثر پارگی رگها یا انسداد راه جریان خون در رگها باشد
یکی از شایعترین این بیماریها میگرن است. سردرد های میگرنی به دلایل مختلفی ایجاد میشود. وجود بیماری میگرن در فرد دچار ایجاد سردردهای شدید و مکرر در فرد بیمار میشود که میتواند دچار کاهش و یا تاری دید شود. البته در بعضی از بیماران، میگرن دچار تهوع و استرس در فرد بیمار میشود.
این بیماری در اثر آسیبهای شدید به سلولهای عصبی مغز و نخاع ایجاد میشود. وجود این بیماری در فرد باعث بروز نشانههایی از جمله بیحسی در نقاط مختلف بدن، ضعف در صحبتکردن، تار شدن و یا کاهش میزان دید، خستگی بیش از حد یا ناتوانی در حرکت میشود.
ایجادشدن این بیماری دلایل مختلفی دارد، یکی از این دلایل کمبود دوپامین در بدن است. بیماری پارکینسون باعث ایجاد لرزش در بدن یا کندشدن حرکات بدن میشود؛ این کندی به دلیل آسیبهایی است که توسط این بیماری به عضلات بدن میرسد.
این بیماری به دلیل اجتماع نادرست و غیرعادی سلولها در یک نقطه از مغز، به وجود میآید.
اگر توسط نیروی خارجی به مغز ضربهزدن شود، میتواند منجر به کاهش هوشیاری فرد آسیبدیده شود. این کاهش هوشیاری میتواند موقتی یا حتی دائمی باشد.
این بیماری باعث فعالیتهای نادرست گفتاری میشود. برای مثال فرد بیمار بدون آگاهی و غیرارادی از الفاظ رکیک استفاده میکند یا هنگام صحبتکردن دچار تیکهای عصبی پیدرپی میشود.
اگر از پیشرفته و شدت یافتن این بیماری در فرد بیمار جلوگیری نشود، این بیماری میتواند فرد بیمار را پس از مدتی فلج کند.
بهترین دکتر نورولوژیست تهران چه ویژگیهایی دارد؟
یک متخصص مغز و اعصاب یا همان دکتر نورولوژیست در تهران باید ویژگیهای منحصر به فردی داشته باشد، تا بتواند در شناخت درست و درمان بیماری فرد بیمار، بهترین انتخابها و در نهایت بهترین عملکرد را نشان دهد. در پایین به بعضی از خصوصیات یک دکتر نورولوژیست خوب در تهران اشاره کردهایم
- اخلاق و برخورد خوب: یکی از مهمترین خصوصیات در تمام پزشکان جهان، اخلاق مناسب است. وجود اخلاق و سبک برخورد مناسب در پزشک میتواند در فرایند تشخیص و درمان بیماری فرد بسیار تأثیرگذار باشد.
- تجربه کافی: یکی از خصوصیات مهم یک دکتر نورولوژیست خوب تجربه کافی است، حتی اگر آن دکتر سطح علمی بالایی داشته باشد. وجود تجربه کافی در دکتر نورولوژیست میتواند در فرایند شناخت بیماری فرد بسیار کمککننده باشد.
- دانش بالا: یک دکتر نورولوژیست به دلیل تنوع بیماریها در رشته خود باید دانش بالایی داشته باشد تا بتواند بیماری فرد بیمار خود را بهخوبی تشخیص و آن را بهخوبی درمان و یا کنترل کند.
- داشتن وسایل مناسب و کافی: در کنار تمام موارد بالا، اگر یک پزشک نورولوژیست امکانات کافی و درست برای شناخت و درمان بیماری نداشته باشد، نمیتواند در نهایت بیمار را به بهترین شکل درمان کند.
- مشاوره و ارتباط خوب با بیمار: در صورت وجود بیماریهای عصبی در فرد بیمار، ارتباط خوب با بیمار دارای اهمیت بالایی است، زیرا بیماران عصبی از حساسیت بالایی برخوردار هستند و اگر نتوانیم با آنها بهخوبی ارتباط برقرار کنیم، نخواهیم توانست بیماری آنها را بهخوبی کنترل و درمان کنیم.
مراحل درمان توسط دکتر نورولوژیست چگونه است ؟
یک دکتر نورولوژیست در تهران یا همان دکتر مغز و اعصاب باید مراحل مختلفی را در مسیر درمان و یا کنترل بیماری فرد بیمار طی کند. در پایین این مراحل را بهصورت خلاصه شده آوردیم.
تشخیص: از آنجایی که علائم بیماریهای عصبی میتواند منشأهای بسیار مختلفی داشته باشد، تشخیص منشأ علائم ایجاد شده، یک فرایند تخصصی و بسیار مهم است، زیرا اگر در این مرحله اشتباه صورت گیرد میتواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی شود، این مشکلات میتوانند آنقدر شدید باشند که فرد بیمار جراحیهای مختلفی را در بخش عصبی خود انجام میدهد؛ اما در اصل منشأ بیماری فرد بیمار بخش عصبی او نبوده و شخص بیمار این جراحیها را بدون هیچ دلیلی انجام داده.
انتخاب راه درمان: پس از تشخیص و شناخت درست منشأ بیماری، دکتر مغز و اعصاب یا همان دکتر نورولوژیست باید بهترین راه را برای درمان شخص بیمار انتخاب کند. البته این مرحله در صورتی انجام میشود که منشأ علائم ایجاد شده در بیمار، به مشکلات عصبی در بیمار برگردد، در غیر این صورت فرد بیمار به پزشک مربوط به مشکل خود مراجعه خواهد کرد. همانطور که فرایند تشخیص منشأ علائم بیماری در فرد بیمار، بسیار مهم است، این بخش نیز بسیار دارای اهمیت است. یک دکتر نورولوژیست خوب باید بهترین راه و خلاصهترین راه را برای درمان بیماری تشخیصدادهشده انتخاب کند تا فرد بیمار بتواند با پرداخت کمترین هزینه و کمترین وقت، بیماری خود را درمان و یا کنترل کند.
انجام راه درمان: در این مرحله دکتر نورولوژیست یا همان دکتر مغز و اعصاب، نسبت به انتخاب خود راه درمان و کنترل بیماری فرد بیمار را شروع میکند، این راه میتواند جراحی در فرد بیمار باشد و درعینحال میتواند مصرف داروهای گوناگون باشد.
نگهداری از فرد بیمار: در نهایت دکتر نورولوژیست پس از انجام راه درمان منتخب، از بیمار خود مراقبتهای لازم را به عمل میآورد تا فرد بیمار به طور کل بهبود یابد یا بتواند بهصورت همیشگی بهترین کنترل را روی بیماری خود داشته باشد
تفاوت بین جراح مغز و اعصاب با نورولوژیست چیست ؟
همانطور که در بالاتر اشاره کردیم کار یک جراح مغز و اعصاب، جراحی است و کار متخصص مغز و اعصاب یا همان دکتر نورولوژیست تشخیص درست بیماری فرد، انتخاب بهترین راه درمان و در صورت نیاز انجام آن درمان است.
خلاصه مطلب
هرروزه در جهان افراد زیادی به بیماریهای مغزی و عصبی دچار میشوند که دلیل آن هم وجود فشارهای زیاد عصبی و روانی بر روی اشخاص است. ما بهعنوان یک شخص که میتوانیم در معرض این بیماریها قرار گیریم باید در این مورد اطلاعات کافی داشته باشیم، تا در صورت بروز این بیماریها برای ما یا عزیزانمان بهترین عملکرد را نشان دهیم. در این مطلب با موارد مختلفی که در مورد بیماریهای عصبی و دکتر نورولوژیست در تهران و یا خود نورولوژی، وجود داشت آشنا شدیم و توانستیم در کنار هم اطلاعات خوبی را در این زمینه به دستآوریم. اما اگر هنوز برای شما سؤالی بیپاسخ مانده، میتوانید آن را در بخش کامنتهای سایت بیان کنید تا ما به آن پاسخ دهیم.