اکو قلب

تفسیر اصطلاحات اکو قلب و خواندن گزارش اکوکاردیوگرافی

حتما شما هم با آزمایش اکوکاردیوگرافی یا همان اکو قلب آشنا هستید. آزمایش اکو کاردیو گرافی یا اکو قلب جزو اولین و ساده ترین آزمایشاتی است که به هنگام روبرو شدن با مشکلات قلبی پزشک معالجه برای تشخیص به آن نیاز خواهد داشت. در ادامه این مطلب به تفسیر اصطلاحات اکو قلب و خواندن گزارش اکوکاردیوگرافی میپردازیم.

اکوکاردیوگرافی

اکوکاردیوگرافی یا اکو قلب چیست؟

بهتر است قبلا از پرداختن به تفسیر اصطلاحات اکو قلب و خواندن گزارش اکوکاردیوگرافی بدانید که اکوکاردیوگرافی به نوعی سونوگرافی از قلب است. در این آزمایش فیلم هایی در زمان ضربان قلب ضبط میشود که میتوان با آن عملکرد قلب را بررسی کرد.

در اکو قلب چه چیزی بررسی و کنترل میشود؟

با آزمایش اکو قلب به طور کلی اندازه قلب، توانایی پمپاژ آن، آسیب دیدگی عضلات آن بررسی میشود. با آزمایش اکو قلب پزشک میتواند به راحتی دریابد که آیا اندازه قلب بزرگ شده است یا خیر؟ در صورت بزرگ شدن یا تغییر ضخامت دیواره آن مشکلاتی همچون فشار خون و دیگر بیماری ها به وجود خواهد آمد. همچنین با بررسی قدرت پمپاژ پزشک به درصد خونی که در دیک دقیقه از یک بطن پر با هر ضربان پمپاژ میشود چقدر است. و مهمترین مورد که بررسی آسیب دیدگی قسمت های مختلف قلب است. با این آزمایش ساده بررسی میشود. و کمک بزرگی در جهت تشخیص درست به پزشک میشود. حال باید به  تفسیر اصطلاحات اکو قلب و آموزش خواندن گزارش اکوکاردیوگرافی بپردازید.

برای دریافت مشاوره تلفنی رایگان فرم زیر را پر کنید.

نام و نام خانوادگی
توضیحات
شماره تماس
درخواست شما با موفقت ارسال شد. در اسرع وقت با شما تماس گرفته می‌شود.
متاسفانه پیام شما با موفقیت ارسال نشد! لطفا مجددا تلاش کنید.

خواندن گزارش اکو قلب یا اکوکاردیوگرافی

EF: کسری خروجی

اولین موردی که در گزارش با آن روبرو خواهید شد. احتمالا واژه مخفف شده Ejection Fraction به صورت (EF) است. این اندازه به شما نشان خواهد داد که قلب شما با هر بار پمپاژ با بهتری است بگوییم با هربار ضربان چه میزان حجم خونی را خارج میکند. این مقدار در گزارشات به صورت درصدی هستند که درصد نرمال حدود ۶۵-۵۵ درصد است. EF کمتر از ۴۰ درصد نشان از پمپاژ نا متناسب قلب است.

LVEF : کسری خروجی از بطن چپ در گزارش اکو قلب

LVEF نیز مخفف واژه Left Ventricular Ejection Fraction است به معنی کسری خروجی از بطن چپ است. یعنی مقدار خون خروجی از بطن چپ قلب شما در هر بار ضربان که به طور معمول بالای ۵۵ درصد است. و درصدهایی پایین تر از ۵۵ درصد طبیعی نیست.

RVEF: کسر خروجی بطن راست

در ادامه خواندن گزارش اکو قلب شما واژه RVFE که مخفف Right Ventricular Ejection Fraction است. روبرو خواهید شد. که نشان دهنده میزان خون پمپ شده به سمت بطن راست و ریه ها برای تامین اکسیژن است. به طور کلی مهم ترین کسری که پزشکان در اکو قلب به آن دقت بسیاری دارند LVEF است.

MVP: افتادگی دریچه میترال

از دیگر مواردی که احتمال روبرو شدن با آن را در خواندن گزارش اکو قلب دارید واژه MVP مخفف Mitral Valve Prolapse است. در واقع به معنی افتادگی دریچه میترال است. که با برآمدگی یک یا هر دو لت دریچه میترال در دهلیز چپ در طول انقباضات قلب است.

MR: نارسایی دریچه میترال

و اما MR که مخفف واژه Mitral Regurgitation است. با سه حالت در گزارشات اکو قلب نارسایی دریچه میترال را نشان خواهد که به صورت (++++) خفیف و (+++) متوسط و (+) شدید نمایش داده میشود. که در برخی از گزارشات به صورت (Mild) خفیف و (Moderate) متوسط و (Severe) شدید نیز نشان داده میشود. این نارسایی مربوط به برگشت غیر عادی جریان خون از بطن چپ به دهلیز چپ است.

TR : نارسایی دریچه سه لختی

نارسایی دریچه سه لختی که با واژه TR که مخفف واژه Tricuspide Regurgitation در گزارش اکو قلب درج میشود. و نشان میدهد که دریچه بین بطن راست و دهلیز راست به درستی بسته نمیشود.

PR : نارسایی دریچه ریوی

یکی دیگر از واژه هایی که در گزارش اکو قلب ممکن است با آن روبرو شوید واژه PR مخفف واژه Pulmonary Regurgitation است. که بیانگرنوعی نارسایی دریچه ریوی است. در واقع در این نارسایی به معنای وارون شدن جریان خون به صورت غیرطبیعی از شریان ریوئی به بطن راست ریخته میشود.

AR: نارسایی دریچه آئورت

این نارسایی که در آزمایش اکو قلب نشان دهنده این است دریچه آئورت به خوبی بسته نمیشود و مقداری از خون در زمان استراحت از داخل سرخرگ آئورت به بطن چپ برمیگردد. با واژه AR مخف Aortic Regurgitation نشان داده میشود.

CAD: اختلال در شیران کرونری

اگر با واژه CAD که مخفف واژه Coronary Artery Disease می باشد. در آزمایش اکو قلب خود روبرو شدید باید بدانید که این واژه نشان دهنده بیماری عروق کرونری است. در  این بیماری پلاک در عروق شما تجمع میکند و خونی که غنی از اکسیژن است به قلب شما نخواهد رسید. متاسفانه باید بگوییک که پلاک با انسداد عروق میتواند منجر به حمله قلبی شود.

CHF: نارسایی احتقانی قلب

از دیگر نارسایی هایی که با آزمایش اکو قلب میتوان آن را تشخیص داد. نارسایی احتقانی قلب است. باید بدانید که در این نارسایی ماهیچه قلب توانایی که باید برای پمپاژ داشته باشد را ندارد و خون در این شرایط به عقب برمیگردد و متاسفانه سبب جمع شدن مایعات در ریه میشود. که در نتیجه آن شما تنگی نفس را احساس خواهید کرد. خوب است بدانید که CHF مخفف واژه Congestive Heart Failure است.

PAP: فشار شریان ریوی

 فشار شریان ریوی به طور معمول فشاری بسیار کمتر در حدود یک دهم فشارخون سیستمیک است که در داخل سرخرگ های ریه حرکت میکند. این فشار که با اکو قلب قابل اندازه گیری است را PAP مخفف pulmonary artery pressure می نامند. افزایش این فشار سبب تنگی نفس، بیماری قلبی و ریوی میشود.

LVH: هیپرتروفی عضله بطن چپ

اگر بخواهیم LVH را به سادگی بیان کنیم. میتوانیم بگوییم LVH به معنای بزرگ شدن بیش از حد عضله بطن چپ به دلیل فشار خون بیش از حد است. LVH که مخفف واژه Left Ventricular Hypertrophy میتواند برایتان تنگی نفس، درد در قفسه سینه در زمان فعالیت را با خود به همراه داشته باشد.

تفسیر-اکوکاردیوگرام

نکاتی که برای تفسیر اکو قلب و خواندن گزارش کاردیوگرافی باید بدانید

اولین نکته ای باید بدانید تفاوت AS  با AR  است. AS در واقع تنگی دریچه آئورت را نشان خواهد داد و AR نارسایی دریچه آئورت را نشان میدهد. دومین مورد در خصوص PR  و PAP است. PAP نشان دهنده فشار شریان ریوی و PR نشان دهنده نارسایی دریچه ریوی است. سومین  مورد که در اکو قلب باید به آن توجه کنید این است که اگر بیماری دچار سکته یا است قلبی شد. RWMA میتواند هر اختلالی در دیواره های قلب نشان دهد.

LVSD و LVDD در گزارش اکو قلب نشان دهنده چیست؟

دو نقطه در ضربان قلب با نام های سیستولیک و دیاستولیک وجود دارد. سیستولیک زمانی است که قلب منقبض میشود تا بتواند با فشار، خون را به رگ ها برساند. اگر حالت اکسیژن رسانی بطن چپ در این زمان از حالت استاندار خارج شود در واقع اختلال عملکرد سیستولیک که در گزارشات اکو قلب با LVSD نمایش داده میشود رخ خواهد داد.

اما دیاستولیک زمانی است که قلب آرام است تا مجددا پر از خون شود. اگر در این زمان بطن چپ به درستی شل نشود مسلما قلب به خوبی از خون پر نخواهد شد و اختلال عملکرد دیاستولیک یا LVDD را به بار خواهد آورد.

کلام آخر

در این مطلب تمام مواردی را که در گزارش اکو قلب خواهد آمد را در اختیارتان قرار دادیم تا بتوانید به راحتی به تفسیر و خواندن گزارش اکو قلب خود مسلط شوید. اما بدین معنی نخواهد بود که نیاز به مراجعه پزشک نخواهید داشت. حتما بعد از گرفتن گزارش اکو قلب به پزشک متخصص قلب و عروق خود مراجعه کنید تا بیماری قلبی شما به صورت درست و اصولی و دقیق بررسی  و کنترل شود.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ساعات کاری کلینیک آرام

شنبه تا پنج شنبه

به جز روز های تعطیل از ساعت 10 صبح الی 8 شب

ساعت کار کلینیک