
وظیفه قلب انسان، تنظیم جریان خون در بدن است. برخی از بچه ها با نقص سوراخ بودن قلب نوزاد متولد می شوند. این نقص عملکرد قلب را مختل می کند و بر جریان خون تأثیر نامطلوبی دارد. شنیدن اینکه قلب نوزاد سوراخ است، برای هر پدر و مادری دردناک است، اما همیشه این سوراخ زندگی کودک را مختل نمی کند. اما سوالی اصلی اینجاست که سوراخ بودن قلب نوزاد چقدر خطرناک است؟برای پاسخ به این سوال در این مطلب همراه ما باشید.

سوراخ بودن قلب نوزاد چیست؟
نوزادانی که دیواره داخلی یا سپتوم قلبشان سوراخ است، ورود و خروج اکسیژن در قلبشان دچار اختلال می شود. با پیشرفت علم و فناوری های پزشکی، بیشتر کودکان مبتلا به نقص قلبی مادرزادی می توانند زنده مانده و زندگی عادی داشته باشند.
انواع مختلف سوراخ در قلب نوزاد
در حالت نرمال، خون غنی از اکسیژن از بطن چپ باید از طریق آئورت در بدن پمپاژ شود و خون بدون اکسیژن از قلبه به ریه ها فرستاده شود. اگر سپتوم قلب سوراخ باشد، عملکرد قلب مختل می شود. در ادامه انواع مختلف سوراخ قلب نوزاد را بیان می کنیم:
۱-سوراخ قلب نوزاد PFO
PFO بیشتر شبیه یک درب مخفی است تا سوراخ. تنفس جنین در رحم از طریق ریه نیست و از طریق جفت، خون حاوی اکسیژن را برای ارگان هایش می گیرد. خون حاوی اکسیژن وارد بطن راست قلب جنین می شود و با عبور از یک درب مخفی (فورامن اوال) برای پمپاژ به بدن، وارد بطن چپ قلبش می شود.
به فورامن اوال که نتواند بسته شود، فورامن اوال تثبت شده (Patent Foramen Ovale-PFO) می گویند. PFO بسیار رایج است و چیزی نیست که در مورد آن نگران باشید.
۲-سوراخ قلب نوزاد ASD
برخی از انواع بیماری سوراخ بودن قلب نوزاد کمی جدی تر هستند، اما باز هم خطرناک نیستند و با کمک یک بهترین متخصص قلب تهران این بیماری کنترل و درمان می شود. قلب طبیعی به دو بطن چپ و راست تقسیم می شود که با دیواره ای به نام سپتوم(Septum) از هم جدا می شوند. بطن راست قلب خون عاری از اکسیژن را دریافت می کند و به ریه ها می فرستد. خون در ریه اکسیژن دار شده و وارد بطن چپ قلب می شود تا در بدن پمپاژ شود.
سپتوم از مخلوط شدن خون ورودی و خروجی از قلب جلوگیری می کند. برخی از نوزادان با سوراخی در دیواره های بالایی یا پایینی قلب متولد می شوند. اگر سپتومی که بطن چپ و راست بالای قلب را از هم جدا می کند سوراخ باشد را سوراخ تیغه بین دهلیزی (ASD) می نامند.
۳-سوراخ قلب نوزاد VSD
اگر سوراخ در دیواره یا سپتوم جداکننده تحتانی قلب باشد، به عنوان سوراخ تیغه بطنی (VSD) شناخته می شود. در موارد ASD یا VSD، خون بین دو بطن چپ و راست قلب مخلوط میشود و در نتیجه مقداری خون بدون اکسیژن به جای رفتن به ریه وارد بدن شده و خون اکسیژن دار به جای پمپاژ در بدن وارد ریه می شود.
علت سوراخ بودن قلب نوزاد
علت اصلی سوراخ بودن قلب نوزاد، نقص مادرزادی قلب است که ممکن است ارثی باشد. والدینی که دارای نقص مادرزادی قلبی هستند، بیشتر این عارضه را به فرزند خود منتقل می کنند. همچنین افرادی که اختلالات ژنتیکی (مانند سندرم داون) دارند، بیشتر از نواقص قلبی رنج می برند. سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری نیز ریسک تولد نوزادی با این عارضه قلبی را بالا می برد.
آیا سوراخ بودن قلب نوزاد خطرناک است؟
در واقع همه نوزادان با سوراخی در قلب متولد می شوند. این سوراخ را فورامن اوال می نامند. در حدود ۲۵ درصد از نوزادان، این نوع سوراخ تا بزرگسالی باز می ماند و هرگز مشکلی ایجاد نمی کند.
سوراخ قلب نوزاد کی بسته می شود؟
پس از به دنیا آمدن و اولین نفس های زندگی نوزاد خارج از رحم مادر، درب مخفی قلب او با فشار خونی که به ریه هایش وارد می شود، بسته می شود. گاهی اوقات چند ماه زمان می برد تا این حفره پر شود. در اکثر موارد، اگر این سوراخ بسته نشود، مقدار خونی که از PFO نشت می کند معمولاً عوارض خاصی ایجاد نمی کند.
علائم سوراخ بودن قلب نوزاد
علائم و نشانه های نقص جدی در قلب نوزاد طی چند روز تا نهایتا ماه اول تولد ظاهر می شوند. علائم سوراخ بودن قلب نوزاد شامل موارد زیر است:
- بد غذا خوردن
- رشد ناقص یا اضافه نشدن وزن
- تنگی نفس و تپش قلب
- صدای ضربان قلب ضعیف
- زود خسته شدن
- رنگ پوست متمایل به آبی
- تورم پاها یا شکم
تشخیص نقص سوراخ در قلب نوزاد
اگر این سوراخ کوچک باشد، علائم ممکن است تا اواخر دوران کودکی یا کل عمر فرد ظاهر نشوند. وقتی پزشک با گوشی صدای قلب نوزاد را گوش کند و این صدا ضعیف باشد، احتمال دارد نوزاد دچار نقص قلبی باشد.
با مراجعه به کلینیک قلب تهران علت این که چرا صدای ضربان قلب ضعیف است بررسی می شود. متخصص قلب از قفسه سینه اشعه ایکس یا الکتروکاردیوگرام می گیرد تا فعالیت الکتریکی قلب را بررسی کند. همچنین ممکن است درخواست اکوکاردیوگرافی کند تا با استفاده از امواج صوتی تصویری، اطلاعاتی درباره ساختار قلب، جریان خون در بطن ها، فشار خون و ظرفیت پمپاژ قلب را بررسی کند.
جهت تعیین وقت از بهترین متخصص قلب فرم زیر را تکمیل کنید تا با شما تماس گرفته شود.
عوارض سوراخ بودن قلب نوزاد
سوراخ بودن قلب نوزاد و عدم درمان آن عوارضی دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
قلبی که سوراخ متوسط یا بزرگی دارد، کارش سخت تر است و ریه خون زیادی به آن پمپاژ می کند. اگر سوراخ بودن قلب نوزاد درمان نشود، کودک دچار نارسایی قلبی خواهد شد.
- فشار خون ریوی
افزایش جریان خون به ریه ها موجب افزایش فشار خون در شریان های ریوی (فشار خون ریوی) می شود که به آنها آسیب می رساند. این عارضه می تواند حتی موجب معکوس شدن جریان خون (سندرم آیزنمنگر) شود.
- اندوکاردیت
این عارضه یک عفونت قلبی نادر است.سایر عوارض شامل ریتم غیر طبیعی قلب و مشکلاتی در دریچه قلب هستند.
درود، از مطالب گران قدر شما سپاسگذارم، هر چند کامل نیست و این بسته اطلاعاتی را موقع در گیر شدن بچه مامطالعه کردیم، من پیشنهادی دارم، هر چند میدانم افراد بیسواد و با ذهن و درک کم قبول نمیکنند، ولی میگویم، اگر مشکلاتی که بر ای بچه ها و در اصل برای خود بزرگتر ها ایجاد میگردد با آموزش ( اصلا اسم آموزش که میآید یعنی مدارس، چون همه هستند و کار پزشک و علوم پزشکی راحت تر است) در مدارس به راحتی حل میگردد بیماریهای مربوط به مردان و یا زنان، الان همسر من در گیر با فیبرون و… خوب اگر آموزش داشتیم که هر خونریزی نباید ساده گرفت صدر صد مشکلات و درگیری هایمان کمتر بود بیماریم دان وزنان، هر ده سال عمر در چند سطر بیان شود، یک چیز مهم مهم بگویم و تا مسئله جمع شود ( اگر تن سالم نباشد اعتقاد بدرد نمیخورد، قر آن را میشود در قبر ستان خواند و بصورت آموزش اعتقادی یاد گرفت ولی اگر تن سالم نباشد باید مرد و دیگر کسی نیست که اعتقاد بخواهد، همان طور که قدیم فرد سواد نداشت ولی قرآن و مباحث آن را بلد بود با بیسوادی کامل،اعتقاد آن بهتر از الان بود، بنابراین اگر پزشکان عزیز ما بجای فرار کردن، بخواهند و ایستادگی کنند، حتما مردمی شاداب تر و مسالمت ی خواهیم داشت.
ممنون از شما