اکثر افراد وقتی برای اولین بار نام دکتر جراح عمومی به گوششان میخورد، این ذهنیت را پیدا میکنند که دکتر جراحی عمومی، جراحیهای سطح پایین و متنوعی را انجام میدهند. اما آیا این باور درست است؟ برای همه ما در این مواقع سؤالاتی پیش میآید، سؤالاتی مثل: جراحی عمومی چیست؟ دکتر جراح عمومی کیست و چه میکند؟ چه بیماریهایی را درمان میکند؟ یک جراح عمومی خوب چه خصوصیاتی دارد؟ و یا سؤالاتی دیگر.
اگر میخواهید به جواب این سؤالات که درمورد دکتر جراح عمومی برایتان پیش آمده برسید، تا آخر این مطب با ما همراه باشید.
دکتر جراح عمومی برخلاف ذهنیت کلی که میگوید جراحیهای سطح پایین را انجام میدهد، جراحیهای گسترده با حساسیتهای بالا را نیز در صورت لزوم انجام میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد حیطه دکتر جراحی عمومی و تواناییهای او مطالعه این نوشته را به شما پیشنهاد میکنیم.
جراحی عمومی چیست؟
همانطور که از اسم این مورد پیدا است، به جراحیهای مختلف که نیاز به یک فرد متخصص ندارند، جراحیهای عمومی میگویند. البته گاهی اوقات نسبت به حرفه و جراح، بعضی از جراحیها که نیاز به یک متخصص دارند نیز، توسط دکتر جراح عمومی انجام میشود. توجه کنید که دکترجراح، میتواند مثل بقیه موضوعات پزشکی تخصص بگیرد که به این افراد، دکتر متخصص جراحی عمومی میگوییم.
دکتر جراح عمومی کیست؟
شاید ما نسبت به اینکه میگوییم جراح عمومی حس خوبی نداشته باشیم، زیرا فکر میکنیم که یک فرد عادی و با سطح اطلاعات پایین است، اما این موضوع به طور کل برعکس است، یعنی دکتر جراح عمومی یک فرد متخصص در حوضه جراحی است و میتوانید بیماریهای بسیار مختلفی را درمان کند.
در کل، جراحی عمومی یک سطح از جراحی است که همه افراد در حوزه پزشکی باید یا آن را پشت سر بگذارند یا با همین سطح مشغول به کار شوند؛ منظور از این حرف این است که یک جراح متخصص هم، از جراح عمومی شروع کرده و بعد با ادامه تحصیلات خود، در یک حوزه با جمعآوری اطلاعات بیشتر، تبدیل به یک متخصص جراحی عمومی شده است.
جراح عمومی به غیر از انجام جراحیهای متنوع که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد، فعالیتهای دیگری نیز از قبیل نگهداری از بیماران جراحی شده، بررسی و نگهداری بیماران قبل از جراحی و یا مدیریت مشکلات بیمار قبل از جراحی و… را بر عهده دارد.
دکتر جراح عمومی چه بیماریهایی را درمان میکند؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم، این نوع جراح بیماریهای زیادی را درمان و یا کنترل میکند، بیماریهایی مثل:
چاقی، گواتر، یبوست، ملانوما، فیستول، کیست مویی، آشالازی، عود فتق، آپاندیسیت، کولکتومی، هموروئید، سرطان کبد، متاستاز کبد، سرطان مقعد، سوء هاضمه، گاسترکتومی، دیورتیکولیت، سرطان مری، میوتومی هیلر، چسبندگی شکم، پانکراتیت حاد، فیستول مقعدی، سرطان پستان، سرطان کولون، فتق اومبلیکال، فتق اینگوئینال، چسبندگی روده، پانکراتیت مزمن، سندرم کوشینگ، التهاب پستان، بیوپسی کبدی، بی اختیاری مدفوع، سرطان کیسه صفرا، سنگ کیسه صفرا، آمبولی عروق کبدی، بایپس لاپاروسکوپی معده، پیشگیری از سرطان پستان، لاپاراسکوپی قابل تنظیم معده، جراحی چاقی و کنترل وزن، جراحی فتق بصورت لاپاروسکوپی، جراحی زیبایی شکمی، ابدومینوپلاستی، آندوسکوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش، گاسترکتومی اسلیو معده به روش لاپاروسکوپی، جراحی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و….
البته توجه کنید، همانطور که گفتیم دکتر جراحی عمومی صرفاً جراحی نمیکند، بلکه تعدادی از بیماریها را کنترل و یا دفع میکند؛ یعنی از بروز بعضی از بیماریها در افراد جلوگیری کرده و یا در صورت بروز آن بیماری، از شدت یافتن آن جلوگیری کرده و در نهایت آن را کنترل میکند، یا در نهایت بیماریها را با جراحی دفع میکند.
در کنار تمام این بیماریها که میتواند توسط جراح عمومی درمان و یا کنترل شود، اما بعضی از بیماریها هستند که دکتران جراح، توجه بیشتری به آنها دارند.
یماریهایی مثل: مشکلات دستگاه گوارش اعم از معده، روده یا کیسه صفرا، مشکلات غددی و یا مشکلات پوستی.
دکتر جراح عمومی چه جراحیهایی را انجام میدهد؟
در بالا با بیماریهایی که جراح عمومی قادر به درمان و کنترل آن، با هر روشی است، آشنا شدیم؛ اما در این بخش میخواهیم با بیماریهایی آشنا شویم که دکتر جراح عمومی با جراحی آن را درمان میکند.
جراحیهایی همچون جراحی سینه، لیفت کردن سینه یا ماستوپکسی، کوچک کردن سینه یا ماموپلاستی، بازسازی سینه در سرطان، بزرگ کردن سینه با پروتز، کوچک کردن سینه در مردان یا به اصطلاح ژنیکوماستی، لیپوماتیک، لیپوساکشن، جراحی کوچک کردن شکم یا آبدومینوپلاستی، لیفت بازو و ران، جراحی صورت، لیفت ابرو، جراحی پلک یا به اصطلاح بلفاروپلاستی.
جراحی عمومی و لاپاراسکوپی، اعمال زیبایی غیر جراحی، کویتیشن، آر اف، ال پی جی، کرایولیپولیز، لیزر، تزریق چربی همگون، تزریق بوتاکس، تزریق ژل و… را نیز انجام می دهند.
فرصتهای شغلی جراح عمومی
در ایران آمار دقیقی از جراحان عمومی در دسترس نیست، اما طبق آمارهای غیررسمی، میزان جراحان در شهرهای بزرگ کشور، نسبت به تعداد بیمارها خیلی کم نیست، اما هنوز جا دارد تا در شهرهای بزرگ دکتر جراح بیشتری باشد. اما این موضوع در شهرهای کوچکتر بسیار مورد توجه است، زیرا طبق بررسیهایی که شده، میزان جراحان عمومی در شهرهای کوچکتر کمتر از نیاز مردم است.
پس میتوانیم نتیجه بگیریم که اگر در هر کجا باشیم، فرصت شغلیهای خوبی در دسترسمان خواهد بود. البته توجه کنید که در هیچ جا، حتی در شهرهایی که تعداد جراحان بسیار کم است، جراحان بد نام و یا بدکار پذیرفته نمیشوند، پس بهتر است قبل از شروع کار در هرکجا، به فکر پیشرفت و ارتقا سطح خود باشید تا با متنوعترین و بهترین موقعیتهای شغلی روبرو شوید.
در کنار نیازمندی کشور ایران، بسیاری دیگر از کشورهای جهان نیز به جراح عمومی نیاز دارند، پس اگر بتوانید خود را در این زمینه ثابت کنید، میتوانید به غیر از فرصتهای شغلی خوب در ایران، به فرصتهای شغلی خارج از کشور نیز فکر کنید.
یک دکتر جراح عمومی خوب باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟
یک دکتر جراحی عمومی خوب، باید یک فرد آرام و با روحیه باشد، زیرا اگر این موارد در این افراد وجود نداشته باشد، میتواند چه برای خود و چه برای بیمار اذیتکننده باشد.
یک دکتر جراحی عمومی باید قدرت مدیریت بالایی داشته باشد، زیرا این خصوصیت چه در اتاق جراحی و چه در مدیریت اوضاع بیمار در هر لحظه بسیار مؤثر و در صورت وجود، بسیار مفید خواهد بود.
یک متخصص جراحی عمومی باید اطلاعات بالایی در زمینههای مختلف پزشکی داشته باشد، زیرا این موضوع برای یک جراح بسیار مهم و حیاتی است و میتواند به او برای بهتر پیش بردن شرایط جراحی و کنترل بیماری بیمار بسیار کمک کند.
چه هنگام به سراغ جراح عمومی برویم؟
- توصیه پزشک : اگر یک بیماری آنقدر شدید شود که پزشک نتواند آن را با تجویز دارو بهبود ببخشد، احتمالاً پزشک فرد بیمار را به یک دکتر جراحی عمومی معرفی خواهد کرد.
- وضعیت اورژانسی بیمار: همانطور که فهمیدیم، جراح عمومی در حوزههای مختلف پزشکی اطلاعات زیادی دارد، به همین دلیل معمولاً اگر برای بیمار اتفاق ناگهانی بیفتد که نیاز به جراحی باشد، دکترهای جراح میتوانند به فرد بیمار کمک کنند.
خلاصه مطلب
در کل، انتخاب یک دکتر جراح عمومی خوب یک امر بسیار مهم و حیاتی است، زیرا اگر ر جراح در موارد مختلف جراحی، از سر بی تجربهگی و یا از سر پایین بودن اطلاعات پزشکی، خطایی انجام دهد، میتواند به قیمت جان فرد بیمار تمام شود. اگر هنوز در این زمینه سؤالی برایتان بی جواب مانده، میتوانید آن را در بخش دیدگاه ها بیان کنید تا ما به آن پاسخ دهیم.