بیش فعالی کودکان یکی از اختلالات روانپزشکی در کودکان استکه در آن کودک انرژی زیاد و تحرک بالایی دارد. به گونه ای که کودک آنقدر انرژی خود را صرف جنب و جوش و تحرک میکند که فرصتی برای یادگیری آموزش نخواهد داشت و والدین، کادر مدرسه و حتی خود کودک به دردسر خواهند افتاد.
بیش فعالی یا اختلال نقص توجه در کودکان بسیار شایع است. به طوری که از هر ۱۰ کودک یک نفر مبتلا به بیش فعالی یا اختلال نقص توجه هستند. در ادامه در خصوص عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال و به طور کلی اختلال بیش فعالی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
کودکان مبتلا به بیش فعالی چه علائمی را از خود بروز میدهند؟
اولین سوالی که ذهنتان نقش میبندد درخصوص اختلال بیش فعالی در کودکان این است که این اختلال در کودکان چگونه خود را بروز میدهد. علائمی که معمولا کودکان بیش فعالی از خود بروز میدهند شامل تحرک بیش از حد، فراموشکاری، گم کردن وسایل شخصی، پریدن مکرر وسط حرف دیگران، تحمل نداشتن برای در صف ماندن و رعایت نوبت، بی حوصلگی و صبر نداشتن، حساس بودن، عدم توانایی در برنامه ریزی و تمام کردن تکالیف، لجبازی، خیال پردازی، پرهیز از کارهایی که به تلاش ذهنی طولانی نیاز دارند، نا آرامی و انجام بازی های پر سرو صدا میشود. این موارد مهم ترین نشانه های بیش فعالی در کودکان است.
موارد مهمی از علائم کودکان مبتلا به بیش فعالی را بیان کردیم. اما آیا همه کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی یک رفتار را از خود نشان میدهند؟ عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال چه خواهد بود. اگر شما هم به دنبال جواب سوال هایتان هستید حتما با ما همراه باشید.
انواع مختلف الگوهای رفتاری در کودکان بیش فعال
به طور کلی بیش فعالی کودکان به سه دسته اصلی تقسیم میشوند. که به شرح زیر است:
- دسته اول: این دسته کودکانی هستند که به طور کلی علائمی از بیش فعالی ندارند. اما به شدت بی توجه هستند. از این رو تنها علادم بی توجهی را دارند. این کودکان علائمی همچون گم کردن وسایل شخصی، بی دقت در انجام تکالیف، مشکل در گوش دادن به سخنان دیگران و پیروی از دستورالعمل آنها و … دارند.
- دسته دوم: این دسته از کودکان علائم بیش فعالی را دار ند و در کنار آن علائم بی توجهی را نیز دارند. به این دسته از کودکان، ADHD میگویند. این کودکان معمولا حرف دیگران را قطع میکنند، در بازی های گروهی دچار مشکل میشوند،تمایلی به صف ماندن و در انتظار ماندن ندارند و …
- دسته سوم: این دسته از کودکان هم علائم بیش فعالی و هم علائم بی توجهی را دارند. و علاوه بر این موارد باید علادم حواس پرتی را نیز اضافه کنید. به این دسته از کودکان نوع ترکیبی ADHD نیز میگویند.این کودکان معمولا مدام در حال تحرک اند، نا آرامند و بیش از حد صحبت میکنند، توانایی پایان رساندن کاری را ندارند و عملا میتوان گفت که بی قرارند.
- برای درمان این کودکان باید از مشاوران خوب و با تجربه و متخصص کمک بگیرید. عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال در بزرگسالی بسیار زیاد است. از این رو توصیه میشود این اختلال را در کودکی جدی بگیرید و برای درمان و پیشگیری آن به متخصص درمان بیش فعالی مراجعه نمایید.
سرنوشت زندگی اجتماعی افراد مبتلا به پیش فعالی چگونه خواهد بود؟
بیش فعالی باید در همان سنین کم درمان و رسیدگی شود. بی توجهی برخی از والدین میتواند خطرناک ترین عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال را در پیش داشته باشد. مسلما در صورت عدم درمان سرنوشت و زندگی شادی در انتظار این کودکان نخواهد بود. این اختلال را به هیچ وجه نمیتوان کوچک و بی اهمیت دانست و حتما باید به دنبال راهی برای درمان آن باشید. در ادامه خطرناک ترین عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال را بررسی خواهیم کرد.
خطرناک ترین عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال چیست؟
عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال میتواند در همان زمان کودکی نیز برایشان دردسرساز باشد. فرض کنید یک کودک بیش فعال در مدرسه نمیتواند با هم سن و سالان خود ارتباط خوبی بگیرد. رفتار خشونت آمیز از خود نشان میدهد. تانوایی منتظر ماندن و انتظار و رعایت صف ماندن را ندارد. از عواقب درمان نکردن کودک بیش فعال میتواند از بین رفتن عزیت نفس او؛ افسردگی باشد. کودکی که بیش فعال است زودتر عصبی و هیجانی میشود در نتیجه میتواند به خود یا دیگران آسیب برساند.
یکی از خطرناک ترین عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال در نوجوانی مشکلات درسی و ارتباطی است که برایشان به وجو خواهد آمد. همچنین این دسته از نوجوان معمولا روابط خوبی با والدین خود نیز نخواهند داشت. و نیز بیشتر در معرض رفتارهای پرخطر مثل مصرف مواد مخدر و نوشیدن مشروبات الکی، سیگار کشیدن، و روابط جنسی پرخطر خواهند بود.
متاسفانه باید گفت این بیماری از دسته بیمار هایی نیست که در سن بزرگسالی از بین رود. از این رو ممکن است این بیمار تا بزرگسالی نیز همراه کودک باشد.
چگونه باید امید به زندگی را در کودکان بیش فعالی تقویت کنیم؟
این اختلال فقط در صورتی میتواند تخریبگر باشد که درمان نشود. از این رو اگر در سنین کم درمان شود. کودک مبتلا به بیش فعالی نیز میتواند زندگی پر از آرامش و شادی را داشته باشد. والدین باید به رفتارهای ناهنجار کودک خود به خوبی دقت کنند و از آن ها به سادگی گذر نکنند. همانطور که در مطالعه این متن به دست آوردید گذر زمان روی بهبود این بیماری تاثیری نخواهد داشت.
درمانگر حتی میتواند از روی نقاشی کودک به وضعیت او پی ببرد. در مسیر درمان با نظر درمانگر میتوانید کودک را به ورزش ترغیب نماید تا بتواند انرژی خود را به گونه ای صحیح تخلیه کند. حتما در خصوص رشته ورزشی از درمانگر کمک بگیرید. و به یاد داشته باشید که در اختلال بیش فعالی با درمان خانگی از بین نخواهد رفت. از این رو برای درمان حتما باید به پزشک مراجعه شود.
چه زمانی باید برای درمان اختلال بیش فعالی به پزشک مراجعه کنیم؟
در هر سنی و در هر زمانی که احساس کردید به بیش فعالی دچار هستید. باید برای درمان اقدام کنید. از آنجایی که در این مطلب به آن اشاره شد. عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال برای خود او و والدین و اطرافیان بسیار زیان بار است. از این رو در هر زمان که احساس کردید به این بیماری مبتلا هستید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با آزمایشات و بررسی علائم و سوابق پزشکی شما مناسب ترین روش درمان را در اختیارتان قرار میدهد. با این روش های درمانی تا حد زیادی این اختلال کنترل میشود و فرد شما به زندگی همراه با شادی و آرامش خود برمیگردید.
کلام آخر
با توجه به عواقب درمان نکردن کودکان بیش فعال، والدین باید بیش از پیش به رفتار کودکان خود توجه کنند. در صورت مشاهده علائم این اختلال مرموز حتما از یک پزشک متخصص برای درمان کمک بگیرند. تا کودک در سنین نوجوانی و یا بزرگسالی به دلیل همراه داشتن این اختلال با مشکلاتی همچون افسردگی و زیان رساندن به خود و دیگران و رفتارهای پرخطر دیگر روبرو نشون. و زندگی همراه با شادی و آرامش را برای خود رقم بزنند. حتی اگر شما بزرگسالی هستید که در کودکی این اختلال در شما درمان نشده است. حتما برای درمان خود اقدام کنید زیرا شما لایق بهترین زندگی هستید.