درمان افسردگی میتواند با استفاده از انواع روشهای درمان افسردگی با دارو یا درمان افسردگی بدون دارو انجام شود. با توجه به تحقیقات انجام شده در سراسر دنیا که به دنبال بهبود این اختلال شایع هستند، از روشهای غیردارویی تحت عنوان نوروفیدبک، آرتیامای و تیدیسیاس توانستهاند نتایجی خوبی کسب کنند. روشهای درمانی مذکور در هر طیفی از بیماری توانستهاند با توجه به نوع و شدت اختلال، در تعداد جلسات درمانی متغیر افسردگی را به مرور زمان درمان کنند.
درمان افسردگی بدون دارو
درمان افسردگی بدون دارو اغلب شامل ترکیبی از رویکردهای درمانی مختلف همچون تغییرات سبک زندگی، گفتار درمانی، دارو، نوروفیدبک و سایر روشها است. درمان توصیه شده برای هر فرد بر اساس میزان شدت افسردگی متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال اگر افسردگی خفیف دارید، روانپزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد منتظر بمانید تا ببیند حالات شما آیا به خودی خود بهبود مییابد یا خیر. این زمان به “انتظار مراقب” معروف است. اما باید بدانید بهترین روشهای درمان افسردگی؛ بدون استفاده از هر گونه دارو است.
بیشتر بدانید : بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران
درمان افسردگی با نوروفیدبک
برای اینکه بدانید درمان افسردگی با نوروفیدبک چگونه انجام میشود ابتدا باید بدانید این پدیده زمانی رخ میدهد که بین میزان فعالیت در لوب پیشانی چپ و راست مغز عدم تعادل وجود داشته باشد. بیماران این عارضه به جای داشتن فعالیت متعادل در هر دو طرف مغز، فعالیت امواج مغزی کندی در لوب پیشانی چپ دارند که باعث ایجاد علائمی مانند خستگی، بیانگیزگی، غمگینی، گوشهگیری، تنهایی، ناامیدی و از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزانه میشود.
نوروفیدبک به فعال شدن لوب پیشانی چپ کمک میکند و ممکن است به افزایش عزت نفس نیز کمک کند. مطالعات متعدد نشان دادهاند وقتی ناحیه پیشانی چپ مغز فعالتر از ناحیه پیشانی راست است، احساس شادی و روحیه خوبی داریم.
در در طول جلسات نوروفیدبک که نوعی از بیوفیدبک است، درمانگر الکترودهایی را به پوست سر بیمار متصل میکند و سپس اندازهگیریها را روی مانیتور مشاهده میکند. در این روش از طریق آزمون و خطا همراه با تکنیکهای ریلکسیشن و تنآرامی، طیفی از فعالیتهای ذهنی شناسایی شده که به تنظیم فرآیندهای بدنی بیمار کمک میکند.
خوشبختانه، در جلسات نوروفیدبک، نروتراپیست میتواند قسمت خاصی از مغز را مورد هدف قرار دهد و عمداً لوب پیشانی چپ را آموزش دهد تا فعالتر باشد. از آن جایی که مغز هر بار که لوب پیشانی چپ فعال میشود، بازخورد مثبت دریافت میکند، ذهن بیشتر اوقات لوب پیشانی چپ را فعال میکند و خلق و خوی فرد را بهبود می بخشد.
درمان افسردگی با آرتیاماس
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) به عنوان یک گزینه درمانی برای درمان اساسی افسردگی توسط FDA تایید شده است که امیدوار کننده است. تی ام اس یک روش غیر تهاجمی است که از میدانهای مغناطیسی برای تحریک سلولهای عصبی در مغز درد جهت بهبود علائم این بیماری استفاده میکند. تحقیقات نشان داده است که TMS مکرر یا rTMS یک ابزار درمانی با عوارض جانبی کم بوده که اثربخشی آن بر تحریک شبکههای قشر مغز از طریق اعمال میدان مغناطیسی بر روی جمجمه متکی است. چندین مطالعه پتانسیل آرتیاماس را در درمان افسردگی نشان دادهاند و پیشنهاد شده است که rTMS میتواند به طور معمول در آینده برای تکمیل درمانهای سنتی استفاده شود. بنابراین مشورت با بهترین مرکز آر تی ام اس rTMS در تهران برای تعیین مناسبترین برنامه درمانی، از جمله استفاده بالقوه از آر تی ام اس، بر اساس شرایط فردی، مهم است.
جهت تعیین وقت از کلینیک آرام برای درمان افسردگی با استفاده از روشهای بدون دارو، فرم زیر را تکمیل کنید.
درمان افسردگی با تیدیسیاس
تیدیسیاس (tDCS: transcranial Direct Current Stimulation) یا تحریک الکتریکی مغز یک تکنیک تعدیل عصبی غیرتهاجمی است که شامل اعمال جریان الکتریکی کم به پوست سر برای تأثیرگذاری بر فعالیت عصبی در مغز است. در جلسات tDCS، الکترودها روی پوست سر قرار میگیرند که معمولاً قشر جلوی مغز مرتبط با تنظیم خلق را هدف قرار میدهند.
جریان اعمال شده تغییراتی را در تحریکپذیری قشر مغز ایجاد میکند و باعث افزایش انعطافپذیری عصبی و تأثیر بر سطوح انتقالدهندههای عصبی میشود. در حالی که تحقیقات در مورد tDCS در درمان افسردگی ادامه دارد، اغلب در جلسات متعدد، هر جلسه حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه از این روش برای درمان افسردگی استفاده میشود. عوارض جانبی به طور کلی خفیف هستند و tDCS ممکن است برای افراد مبتلا به افسردگی مقاوم به درمان، چه به عنوان یک درمان مستقل یا در ترکیب با سایر رویکردهای درمانی، در نظر گرفته شود. مناسب بودن این روش درمانی به شرایط فردی بستگی دارد و باید با مشورت بهترین مرکز تی دی سی اس در تهران تعیین شود.
![درمان افسردگی بدون دارو](https://clinic-aram.com/wp-content/uploads/2024/02/درمان-افسردگی-بدون-دارو.webp)
درمان افسردگی در خانه
روان درمانی (مشاوره یا گفتگو درمانی)
اشکال مختلف روان درمانی، مانند درمان شناختی- رفتاری (CBT)، درمان بین فردی (IPT)، یا درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، میتوانند در رسیدگی و درمان افسردگی مفید باشند.
ورزش منظم
نشان داده شده است که فعالیت بدنی اثرات مثبتی بر خلق و خو دارد و میتواند به کاهش علائم و درمان افسردگی کمک کند. انجام ورزش منظم، حتی به صورت پیادهروی متوسط، میتواند مفید باشد.
تغذیه و رژیم غذایی
یک رژیم غذایی متعادل و سالم میتواند در مدیریت خلق و خوی نقش داشته باشد. برخی از مطالعات نشان میدهد که برخی مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین D ممکن است تأثیر مثبتی بر درمان افسردگی داشته باشند.
خواب
ایجاد عادات خواب خوب میتواند به سلامت روان کمک کند. یک برنامه خواب منظم داشته باشید، یک محیط خواب راحت ایجاد کنید و تکنیکهای آرامش بخشی را قبل از خواب تمرین کنید.
ذهن آگاهی و مدیتیشن
تمرینات ذهن آگاهی، مانند مدیتیشن و یوگا، میتواند به افراد در مدیریت استرس و ارتقای وضعیت ذهنی مثبت کمک کند.
حمایت اجتماعی
حفظ ارتباطات اجتماعی و جستجوی حمایت از دوستان، خانواده یا گروه های حمایتی می تواند در درمان افسردگی بسیار مهم باشد. به اشتراک گذاشتن افکار و احساسات با دیگران می تواند حس درک و اعتبار را ایجاد کند.
نور درمانی
برای افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی (SAD)، قرار گرفتن در معرض نور شدید، به ویژه در صبح، میتواند در تنظیم خلق و خوی مفید باشد.توجه به این نکته مهم است که اثربخشی این رویکردها میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و توصیه میشود با بهترین روانپزشک در تهران برای ایجاد یک برنامه درمانی فردی مشورت کنید. در برخی موارد، ترکیبی از مداخلات غیردارویی و دارویی ممکن است موثرترین رویکرد باشد.
احساس گناه مداوم، سرزنش بیش از حد خود و تجربه اعتماد به نفس پایین از علائم شایع اختلال افسردگی اساسی (MDD) هستند. اغلب، این علائم زمانی اتفاق میافتند که ارتباط کم بین ناحیه گیجگاهی فوقانی قدامی راست و ناحیه قدامی مغز وجود دارد.
نمونه ای از رضایتمندی از روش درمان با نوروفیدبک
سوالات مهم
در این بخش به مهمترین سوالاتی که ممکن است در مورد درمان افسردگی ایجاد شود، پرداخته شده است:
جلسات معمولا کمتر از یک ساعت طول میکشد. برای برخی از بیمارها، بیماران در ۸ تا ۱۰ جلسه تسکین مییابند. در شرایط دیگر، مانند فشار خون بالا، بهبودی ممکن است ۲۰ جلسه طول بکشد. در کنار این جلسات، فعالیتهای ذهنی و آرامش بخشی نیز وجود دارد که فرد به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در روز در خانه انجام میدهد.
بیوفیدبک درمانی یک درمان غیردارویی است که در آن بیماران یاد میگیرند فرآیندهای بدن را که معمولاً غیرارادی هستند، مانند تنش عضلانی، فشار خون یا ضربان قلب، کنترل کنند.
این روش ممکن است در طیف وسیعی از شرایط، مانند درد مزمن، بی اختیاری ادرار، فشار خون بالا، سردرد تنشی و سردرد میگرنی کمک کننده باشد. از آنجایی که این روش، درمان غیر تهاجمی است و شامل دارو نمیشود، خطر عوارض جانبی در آن بسیار کم است. این مزیت میتواند بیوفیدبک را برای کسانی که مایل به اجتناب از مصرف داروها هستند یا کسانی که نمیتوانند از آنها استفاده کنند، مانند دوران بارداری، مناسب کند.
سه نوع متداول درمان بیوفیدبک وجود دارد:
بیوفیدبک حرارتی دمای پوست را اندازه گیری میکند.
نوار عصب و عضله، کشش عضلانی را اندازه گیری میکند.
نوروفیدبک یا بیوفیدبک EEG بر فعالیت الکتریکی مغز تمرکز دارد.
بیوفیدبک EEG ممکن است به بیماران مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی (ADHD)، اعتیاد، اضطراب، تشنج، افسردگی و انواع دیگر بیماریهای مغزی کمک کند.