
جراحی تنگی کانال نخاعی، یکی از جراحی های پیچیده و تخصصی است که به واسطه آن، محل قرارگیری اعصاب نخاعی ستون فقرات از فشار ناشی از تنگی کانال رها می شوند. افرادی که به این عارضه دچار می شوند، طبیعتا از درد کمر رنج می برند که براساس نوع و شدت عارضه درمان های مختلفی برای آن ها تجویز می شود. جراحی تنگی کانال نخاعی آخرین مرحله از درمان این عارضه می باشد که به روش های مختلفی صورت می پذیرد. هزینه این جراحی نیز بالطبع براساس نوع روش جراحی و شدت عارضه موردنظر تفاوت دارد. اما برای اینکه بررسی دقیقی از هزینه جراحی موردنظر را به دست آوریم لازم است مواردی کلی مرتبط به این عمل و هزینه آن را بررسی کنیم.
تنگی کانال نخاعی

یکی از عارضه هایی که درد شدید کمر و اختلال در راه رفتن را برای افراد ایجاد می کند، تنگی کانال نخاعی می باشد. این عارضه که سبب تنگ شدن کانال نخاعی می شود، اعصاب موجود در این کانال را تحت فشار قرار می دهد و براساس نوع عصب تحت فشار قرار گرفته شده، علائم مختلفی نظیر درد کمر، بی حسی پاها، سوزن سوزن شدن و همچنین اختلال در راه رفتن ایجاد می شود.
افرادی که علائم مذکور را دارا هستند و مهمترین علامت آن که درد کمر می باشد را دارند، باید برای تشخیص دقیق تر و انجام آزمایشات تخصصی، به پزشک مراجعه کنند. چون با گذشت زمان، شدت علائم موردنظر بیشتر می شود که این امر به سبب نامناسب بودن جایگاه اعصاب ستون فقرات در کانال نخاعی موردنظر می باشد.
بیشتر افرادی که به این عارضه دچار می شوند، اغلب سنین بالای پنجاه سال هستند. موارد موثر در به وجود آمدن این عارضه متعدد است که از مهمترین آن ها می توان به ضخیم شدن لیگامان ها، فرسایش دیسک های کمر، رشد غیرطبیعی استخوان و لیزخوردگی مهره ها می باشد که هر یک از این موارد تاثیر بسیار زیادی در آسیب به کانال نخاعی و تنگ شدن آن دارد.
درمان تنگی کانال نخاعی

افرادی که با تشخیص پزشک و انجام آزمایشات و رادیوگرافی، تنگی کانال نخاعی آن ها به تایید رسیده است، از گزینه های درمانی متعددی برخوردار هستند. این گزینه ها عموما براساس تشخیص پزشک، شدت عارضه و محل عارضه دارد.
در درمان سطحی و ابتدایی که برای کانال های نخاعی تنگ شده در مدت زمان کوتاه، از فیزیوتراپی، دارو درمانی و تزریقات مانند اپیدورال استفاده می شود. اما در مواقعی که شدت عارضه بالا بوده و فرد به درمان سریع و قاطع نیاز دارد، بنا به تشخیص پزشک، جراحی تجویز می شود که جراحی مذکور نیز بسته به نوع و شدت عارضه در روش های مختلف اجرایی می گردد که به طور کلی اعصاب تحت فشار در کانال نخاعی را در محیط بهتری قرار دهد.
هزینه جراحی تنگی کانال نخاعی چقدر است؟
با توجه به مواردی که در زمینه درمان و نوع جراحی ارائه کردیم، می توان گفت که هزینه های کلی جراحی تنگی کانال نخاعی از ۲۰ میلیون تومان تا ۱۵۰ میلیون تومان متغیر است. این میزان از هزینه ها بسته به نوع هزینه ها در طول جراحی، نوع روش جراحی، نوع بیمارستان و… می باشد که در کل هزینه کلی معینی را رقم می زند.
البته ناگفته نماند که هزینه های اعمال شده برای این جراحی، چه در نوع دولتی و چه در نوع خصوصی، سال به سال افزایش پیدا می کند و طبیعتا چالش های زیادی را برای بیماران موردنظر ایجاد می نماید.
انواع هزینه جراحی کانال تنگی نخاعی
با توجه به اینکه برای جراحی این عارضه، طبق شرایط بدنی بیمار، از روش مختلفی استفاده می شود، در ادامه هزینه اجرای هر یک از روش های جراحی را به صورت میانگین بیان می کنیم.
جراحی ریسک به روش باز
این روش جزو پرهزینه ترین جراحی های تنگی کانال نخاعی محسوب می شود که اجرای آن فقط برای بیمارانی انجام می شود که آسیب شدیدی را در ناحیه دیسک دارند و فشار حاصل از آن روی عصب های نخاعی در کوتاه ترین زمان، ممکن است غیر قابل جبران باشد. در این روش، ناحیه کمر کاملا باز شده و قسمت های آسیب دیده ستون فقرات مورد جراحی قرار می گیرند تا فشار کانال نخاعی مطلوب شود. هزینه اجرای این عمل ۴۳ تا ۱۵۵ میلیون تومان است.
جراحی دیسک به روش میکرودیسککتومی
در این روش، با استفاده از تکنیک های خاص، جراحی فتق دیسک با کمترین میزان برش انجام می شود. در صورتی که فتق دیسک منجر به تنگ شدن کانال نخاعی شود، با یک برش کوچک و تجهیزات مدرن، می تواند فتق موردنظر را از بین برد که نتیجه آن بهبود سریع تر می باشد. البته هزینه اجرای این عمل بسته به میزان شدت وخامت حال بیمار است که حدودا بین ۳۵ تا ۱۳۰ میلیون است.
جراحی دیسک به روش اندوسکوپیک
این روش از جدیدترین روش های جراحی تنگی کانال نخاعی است که به واسطه برش کوچک روی کمر و هدایت دوربین جراحی به بخش آسیب دیده دیسک صورت می گیرد و از این طریق، جراحی موردنظر برای رفع آسیب انجام می گیرد. در این روش بافت اطراف کمر کمترین آسیب را می بینند که این موضوع تاثیر مستقیمی در بهبود سریع و دوران نقاهت بیمار دارد. البته هزینه اجرای این روش به نوع بیمارستان و تجربه و تخصص پزشک نیز بستگی دارد که بین ۳۸ تا ۱۳۵ میلیون تومان برآورد شده است.
جراحی دیسک به روش لیزری
تجهیزات مدرن تاثیر بسیار زیادی در راحتی اجرای عمل های جراحی داشته است که این مورد شامل جراحی تنگی کانال نخاعی نیز می شود. در این روش از عمل، با استفاده از پرتوهای نوری لیزر، دیسک های آسیب دیده کم حجم می شوند تا کانال نخاعی موردنظر به سایز موردنظر برسد و فشار از روی اعصاب نخاعی برداشته شود. به علت عدم برش بافت در ناحیه کمری، بیمار می تواند در سریع ترین حالت ممکن به زندگی و فعالیت نرمال روزانه برگردد. هزینه انجام این جراحی بین ۵۰ تا ۱۳۸ میلیون تومان برآورد می شود.
جراحی دیسک به روش لامیننگتومی
در این جراحی که بیشتر برای فتق دیسک شدید و همچنین تنگی قابل توجه کانال نخاعی انجام می گیرد، بخشی از استخوان مهره ها به نام لامینا، طی یک عمل جراحی باز و حساس برداشته می شود تا درمان عارضه صورت بگیرد. انجام این جراحی بسیار حساس و پیچیده است و تقریبا ۵۵ تا ۱۴۰ میلیون تومان هزینه دارد.
جراحی دیسک کایفوپلاستی
این جراحی برای ترمیم آسیب های ستون فقرات مانند مهره ها انجام می گیرد که نقش مهمی در از بین بردن تنگی کانال نخاعی دارد. در طی این جراحی با استفاده کردن از بالون و تزریق سیمان استخوانی، آسیب مهره های ستون فقرات برای تحت فشار قرار دادن کانال نخاعی از بین می رود که هزینه تقریبی آن ۶۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان است.
جراحی دیسک فیوژن
این جراحی برای جوش دادن مهره های ستون فقرات جهت برقراری ایستایی در ساختار آن ها انجام می گیرد که این امر در از بین بردن تنگی کانال نخاعی موثر می باشد. البته هزینه این جراحی بستگی به تعداد مهره های نیازمند ترمیم، نوع ایمپلنت و… دارد که تقریبا بین ۴۲ تا ۱۵۰ میلیون تومان است.
چه مواردی در هزینه جراحی کانال تنگی نخاعی موثر است؟
برای اینکه جزئیات هزینه های این جراحی را مورد تفکیک قرار دهیم ابتدا لازم است موارد موثر در هزینه کلی آن را بررسی کنیم. این جراحی نیز مانند تمامی عمل جراحی های سطحی یا تخصصی، از یک سری مراحل و مواردی تاثیر می پذیرد که مستقیما روی هزینه تاثیرگذار هستند. از موارد مذکور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روش جراحی
طبیعتا روش های مختلفی برای جراحی این عارضه بسته به شرایط بدنی بیمار اجرایی می شود که هر یک براساس پیچیدگی خاصی که دارند، از هزینه متغیری برخوردار هستند. در برخی از مواقع نیز جراح نیاز به اجرای چند روش ترکیبی برای حذف فشار روی کانال نخاعی و درمان آن دارد که این مورد می تواند هزینه جراحی را به میزان زیادی افزایش دهد.
تخصص و تجربه جراح
طبیعتا جراحان مغز و اعصاب و ستون فقرات که دست به جراحی این عارضه می زنند، از تجربه و تخصص متغیری برخوردار هستند که این موضوع در تعیین هزینه و دستمزد جراحی آن ها تاثیر مستقیمی می گذارد. بنابراین تخصص بالای جراح، هزینه جراحی بیمار را افزایش می دهد. بیمار با انتخاب جراح متخصص و پذیرش هزینه بالای جراحی، می تواند از عوارض بالای بعد ار جراحی بکاهد و شانس موفقیت عمل را برای خود بیشتر کند.
نوع بیمارستان
انجام این عمل در بیمارستان های دولتی و خصوصی انجام می شود اما از تفاوت های فاحش اجرای این عمل در دو بیمارستان موردنظر، می توان به هزینه آن اشاره کرد. به طور کلی هزینه بیمارستان دولتی، بسیار کمتر از خصوصی می باشد که این عامل به سبب پوشش هزینه های عمل توسط دولت می باشد. البته با بهره مندی از بیمه تکمیلی و یا بیمه های دولتی خاص مانند تامین اجتماعی، می توان میزان هزینه این عمل را به میزان زیادی کاهش داد و انتخاب نوع بیمارستان را برای بیمار جهت انجام این عمل راحت تر کرد.
مدت زمان بستری
یکی دیگر از موارد موثر در میزان هزینه عمل، مدت زمان بستری بیمار در بیمارستان و بهره مندی او از خدمات رفاهی و درمانی خاص در بیمارستان است. انتخاب یک اتاق خصوصی یا خدمات خاص در افزایش میزان هزینه عمل تاثیرگذار می باشد که این امر باید به اطلاع بیمار برسد.
هزینه های جراحی شامل چه مواردی می باشد؟
به طور کلی هزینه ای که برای جراحی تنگی کانال نخاعی تعیین شده است، صرفا هزینه جراحی همراه با دستمزد پزشک نیست. بیماران باید برای برآورد کلی این هزینه، تمامی مولفه هایی که در جمع بندی آن دخالت دارند را ارزیابی نماید. در ادامه ریز جزئیات هزینه این عمل را بیان می کنیم:
هزینه معاینه
بیماران برای معاینه تخصصی نیاز دارند تا توسط جراح و پزشک حاذق و متخصص معاینه شوند. اما این معاینه می تواند ضمن داشتن هزینه ویزیت، هزینه های دیگری نظیر عکس برداری و… داشته باشد.
هزینه آزمایشات قبل از عمل
پزشک جراح با بررسی انواع آزمایشات، عکس ها و مواردی که در هنگام معاینه اجرایی کرده است، تصمیم خود را جراحی بیمار بیان می کند. اما یک سری اقدامات خاص قبل از عمل وجود دارد که بیمار نیاز است آن ها را انجام داده و نتیجه آن را به پزشک ارائه دهد. از جمله این اقدامات، آزمایشات خون و انواع تصویربرداری و عکسبرداری می باشد که این موارد صرفا برای نحوه اجرایی کردن عمل اعمال می شوند و هزینه بالایی را دارا هستند.
هزینه های بعد از جراحی
بعد اتمام جراحی و در دوران نقاهت، بیمار نیاز به یک سری موارد درمانی بعد از عمل دارد که این موارد شامل دارو، فیزیوتراپی، ویزیت پزشک، عکسبرداری های بعد عمل، مراقبت های خاص و یا بستری در بیمارستان در صورت لزوم می باشد که تمامی آن ها هزینه مجزای خود را دارا می باشند.
متریال و تجهیزات جراحی
طبیعتا عمل دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی، نیاز به یک سری تجهیزات خاص دارد که هزینه آن جدای از هزینه جراحی و دستمزد پزشک می باشد. لذا با مشخص شدن نوع عمل و متریال موردنیاز برای اجرای آن مانند انواع ایمپلنت و… نیاز است تا بیمار هزینه آن را پرداخت کند.
پوشش بیمه برای هزینه های جراحی تنگی کانال نخاعی
بیمارانی که نیاز به جراحی برای درمان این عارضه دارند، باید برای کنترل هزینه، تحت پوشش یکی از بیمه های درمانی باشند. اما بسیاری از آنان از نحوه پوشش قرار دادن بیمه ها برای این عمل مطلع نیستند. بیمه های دولتی مانند تامین اجتماعی و سلامت ایرانیان، برای این عمل پوشش بیمه ارائه می کنند که ترجیحا اجرای آن فقط در صورتی که بیمار در بیمارستان دولتی جراحی شود، صورت می گیرد.
اما بیمه های شخصی دیگر جهت پوشش قرار دادن هزینه های این عمل، از بیمه تکمیلی استفاده می کنند. بیمه های تکمیلی بخش قابل توجهی از هزینه جراحی را برعهده می گیرد و بیمار می تواند فقط با پرداخت بخش جزئی از هزینه جراحی، درمان خود را انجام دهد. استفاده از بیمه های تکمیلی برای جراحی در بیمارستان های خصوصی با بهترین و متخصص ترین پزشکان، یک امتیاز ویژه برای بیماران می باشد.
جمع بندی
با برهم خوردن نظم مهره های ستون فقرات و مشکلاتی از این قبیل در بخش ستون فقرات کمر، احتمال تنگ شدن کانال نخاعی وجود دارد که برحسب آن عصب های نخاعی درگیر می شوند و عارضه های متعدد و دردناکی مانند کمردرد را ایجاد می کنند. جراحی تنگی کانال نخاعی با توجه به منشا عارضه و شدت آن با روش های مختلف انجام می گیرد که هر یک از آن ها هزینه متغیری را برای بیمار تحمیل می کنند. با این حال موارد مختلفی در مجموع هزینه های جراحی دخالت دارند که به طور کامل آن ها را معرفی کردیم.
انتخاب آمیودارون؛ فرشته نجات یا دشمن پنهان قلب؟