
فیبریلاسیون دهلیزی به عنوان یکی از شایع ترین آریتمی یا نامنظمی قلب شناخته می شود. این مشکل در بری موارد می تواند، با احتمال سکته ی مغزی همراه باشد. در ادامه قصد داریم، این بیماری را بیشتر مورد بررسی قرار داده دلایل و راهکارهای درمانی آن بیشتر بشناسیم.
فیبریلاسیون دهلیزی چیست

در رابطه با این مدل بی نظمی که معمولا آن را با علامت اختصاری AF می شناسند، باید بگوییم نوعی از بیماری آریتمی است، که در هنگام ابتلا به آن حفره های فوقانی در قلب افراد که به عنوان دهلیز شناخته می شوند به شکل یک ریتم نامنظم و غیر طبیعی می تپند. این ریتم نامنظم می تواند خطراتی نظیر احتمال افزایش لخته شدن خون را به دنبال داشته باشد، که در ادامه منجر به نارسایی و سکته ی قلبی می شود. دلیل فیبریلاسیون دهلیزی این است، که به مقدار کافی پمپاژ خون توسط دهلیزها انجام نمی گیرد. نتیجه این امر جمع شدن خون در دهلیزها و لخته شدن آن می باشد.
دلایل ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی

در اکثر مواقع بیماری فیبریلاسیون دهلیزی به علت تغییراتی که در بافت های قلب ایجاد شده به وجود می آید در برخی موارد نیز این بیماری ناشی از اختلال های الکتریکی است، که به سیگنال های قلب کمک می کند، به وجود می آید. این تغییرات می توانند به دلیل وجود علایم یا شرایطی نظیر فشار خون بالا و بیماری قلبی کرونر باشد. علاوه بر این نقص مادرزادی و افزایش سن می تواند منجر به کاهش خون رسانی و بروز این بیماری در افراد گردد. اما در برخی اوقات نیز این موضوع به شکل پنهان باقی می ماند.
علائم فیبریلاسیون دهلیزی چیست
جالب است بدانید برخی از افراد که دچار فیبریلاسیون دهلیزی هستند، ممکن است علائم و نشانه ای را از خود بروز ندهند. این در حالی است که سایر مبتلایان علائمی را تجربه می کنند، که به شرح زیر می باشد. این علائم که به صورت خفیف بروز می کنند، به شکل زیر است.
ابتلا به تپش قلب
ضربان قلب فرد نامنظم می شود.
فرد مبتلا در قفسه سینه خود احساس درد سنگینی یا فشار دارد.
وجود سرگیجه
احساس خستگی و تنگی نفس مخصوصا زمانی که فرد فعالیت های ورزشی را انجام می دهد.
اما در برخی افراد که امکان دارد بیماری پیشرفت بیشتری داشته است عوارض زیر بروز می کند.
احساس نفس تنگی شدید
در حین ورزش با مشکل تنفسی روبرو می شود.
گاهی فرد دچار غش کردن می شود، یا احساسی شبیه به این را تجربه می کند.
احساس درد در قفسه سینه که معمولا حاصل از عدم خونرسانی کافی به عضلات قلب می باشد. این شکل از درد سینه را به عنوان آنژین معرفی می کنند. این مشکل می تواند به علت افزایش نیاز قلب به خونرسانی و اکسیژن باشد. در برخی موارد نیز اکسیژن ناکافی است، خون قادر به تامین اکسیژن مورد نیاز نمی باشد. برای مثال در برخی اوقات به علت شرایطی امکان دارد که رگهای خونی که به قلب منتهی شده اند، باریکتر از حد طبیعی هستند.
احساس خستگی و ضعف شدید
در برخی موارد این امکان وجود دارد، که افراد مبتلا به بیماری فیبریلاسیون دهلیزی هیچ کدام از این علایم را تجربه نمی کنند، اما در صورت تشخیص بیماری فرد باید تحت درمان قرار بگیرد.
افرادی که بیشتر در معرض بیماری فیبریلاسیون دهلیزی هستند
احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن بیشتر می شود. معمولا افرادی مبتلا به بیماری فیبریلاسیون دهلیزی می شوند، که اغلب دارای بیماری قلبی زمینه ای هستند. تقریبا می توانیم ادعا کنیم، همه افرادی که دارای انواع مختلف بیماری های قلبی هستند، می توانند به این عارضه دچار شوند. اما شایع ترین مواردی که منجر به فیبریلاسیون دهلیزی می شود، در موارد زیر است.
فشار خون بالا
سکته قلبی
افراد مبتلا به نارسایی قلبی که در آن خون به شکل عادی برای قلب پمپاژ نمی شود.
کسانی که دارای بیماری های مربوط به دریچه قلب هستند.
افرادی که جراحی قلب انجام داده اند، در برخی موارد با شیوع کمتر پس از انجام برخی از جراحی ها
افرادی که دچار آپنه یا وقفه تنفسی در خواب هستند. یعنی در حالتی که تنفس برای فرد برای مدت زمان کوتاهی اما با تعداد دفعات بالایی قطع می شود.
البته برخی از مشکلات و رفتارهای پزشکی وجود دارند، که می توانند با مشکل فیبریلاسیون دهلیزی در ارتباط باشند.
بیماری هایی نظیر پرکاری تیروئید
مصرف بالای الکل
انواع بیماری هایی که برای ریه وجود دارد.
دیابت
چاقی
بیماری های مزمن کلیه
خطرها و عوارضی که این بیماری به دنبال دارد
یکی از عوارض جدی که در رابطه با فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است، اتفاق بیفتد، خطر سکته ی مغزی می باشد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، ممکن است بین ۵ تا ۶ برابر افراد معمولی مستعد سکته ی مغزی هستند. این مشکل زمانی رخ می دهد که در دهلیز چپ قلب یک لخته خون ایجاد می شود. در ادامه یک قطعه از این لخته جدا شده در ادامه این قطعه به جریان گردش خون وارد شده و باعث مسدود شدن یکی از رگ های کوچک خونی می گردد. در صورتی که سکته ی مغزی اتفاق بیفتد، در صورتی که مغز برای مدت زمان طولانی تری بدون اکسیژن بماند، امکان دارد دچار آسیب های جدی به شکل دائمی شود. نکته ی دیگر اینکه لخته ی خون جدا شده این امکان را دارد که به دیگر اندام های بدن مانند کلیه، چشم ها، بازوها، پا، عروق خون رسانی، ستون فقرات نیز برسد. برای اینکه خطر ابتلا به سکته ی مغزی کاهش پیدا کند گزینه هایی وجود دارد، که به صورت دارویی و غیردارویی هستند. درباره ی گزینه های دارویی باید به مصرف داروهای ضد انعقاد خون اشاره کنیم. البته باید دقت داشته باشید، که انتخاب داروی مناسب به سابقه ی پزشکی فرد بستگی دارد.
تشخیص بیماری فیبریلاسیون دهلیزی
معمولا برای تشخیص این بیماری آریتمی از الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب استفاده می کنند. این روش به شکل معمول برای سنجش فعالیت های قلب مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی موارد برای تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی نیاز به ثبت نوار قلب در مدت زمان طولانی وجود دارد. این فرایند به وسیله بعضی از دستگاه ها ضبط می شود. به این ترتیب که دستگاه در طول یک یا دو روز فعالیت های قلب را ثبت می کند. این روش مانند هولتر انجام می شود.
استفاده از روش های دیگر مانند اکوکاردیوگرافی قلب در تشخیص این بیماری موثر است. در برخی موارد با استفاده از این دستگاه ها بیمار از نظر نارسایی و مشکلات دریچه قلب مورد آزمایش قرار می گیرد. برای تکمیل درمان در برخی موارد از آزمایش خون استفاده می کنند، که بر اساس آن بیماری ها و دلایل زمینه ای مانند تیروئید پرکار مورد آزمایش قرار می گیرد. در برخی موارد نیز وضعیت خواب و آپنه بیمار را مورد بررسی قرار می دهند، در ادامه تست های مربوط به بیماری های ریوی برای وجود بیماری های زمینه ای ریوی و رد وجود آپنه انجام می گیرد.
درمان فیبریلاسیون دهلیزی چیست
جهت درمان بیماری FA روش های متعددی وجود دارد. این توصیه های درمانی موارد زیر را شامل میشوند:
مصرف برخی از داروها مانند
داروهای ضد انعقاد و رقیق کننده ی خون این مورد به کاهش و جلوگیری از ایجاد لخته های خون کمک می کند.
داروهایی که برای کنترل ریتم و ضربان قلب مورد استفاده قرار می گیرند.
پیروی از سبک زندگی سالم
افراد باید برای سلامت قلب خود تابع یک برنامه غذایی سالم باشند، که تحت آن مواردی مانند مصرف نمک، چربی های اشباع شده و غیره محدود می شوند.
خودداری از مصرف الکل
رسیدن و حفظ وزن سالم
انجام ورزش و فعالیت های بدنی منظم
کنترل و مدیریت استرس
ترک سیگار و دخانیات
استفاده از بعضی روش ها
در برخی موارد برای درمان بیماری از روش هایی مانند کاردیوژن الکترونیکی استفاده می کنند. در این روش با کمک شوک های الکترونیکی که به شکل کم انرژی به قلب وارد می کنند، ریتم قلب را به حالت طبیعی آن بر می گردانند.
با حذف کردن نقاط ایجاد کننده که موجب بی نظمی می شوند، ضربان قلب را تنظیم می کنند. در طی این فرایند از انرژی حرارتی برای خاموش کردن کانون های از قلب استفاده می کنند، که سیگنال های غیرطبیعی را به قلب ارسال می کنند.
با استفاده از برخی روش های جراحی دستگاه هایی مانند پیس میکر یا ضربان ساز را در قلب اف۵راد قرار می دهند. این قطعات به کنترل آریتمی کمک می کنند. علاوه بر این دستگاه های مورد نظر با فرستادن سیگنال های الکترونیکی ضربان قلب را کنترل می کنند.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی بیماری فیبریلاسیون دهلیزی پرداختیم. با توجه به اینکه در برخی موارد افراد مبتلا به این بیماری هیچ گونه نشانه ای ندارند. امکان دارد بر اثر بروز یک مشکل به مرگ بیمار منجر شود. بنابراین افراد می توانند با پیروی از یک برنامه غذایی سالم و انجام فعالیت های ورزشی، کنترل دخانیات و …. به مقدار زیادی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند. افراد دارای بیماری های زمینه ای قلبی می توانند با درمان و کنترل بیماری ها به کاهش این عارضه کمک زیادی کنند. در صورت تشخیص بیماری توسط پزشک توصیه های او را جدی بگیرید.
همچنین بخوانید : برای درمان افسردگی به روانشناس مراجعه کنیم یا روانپزشک