در بیماری عروق کرونر قلب، پلاک ابتدا در دیواره عروق کرونر رشد می کند تا زمانی که جریان خون به عضله قلب محدود شود. ممکن است مزمن باشد، باریک شدن شریان کرونر در طول زمان و محدود شدن خون رسانی به بخشی از عضله. می تواند حاد باشد که در نتیجه پارگی ناگهانی پلاک و تشکیل ترومبوز یا لخته خون ایجاد می شود. ما در این مقاله قصد داریم در مورد بیماری عروق کرونر قلب که به آن CAD می گویند، صحبت کنیم. ابتدا در مورد بیماری عروق کرونر قلب و پس از آن به درمان بیماری عروق کرونر قلب می پردازیم.
بیماری عروق کرونری قلبی چیست؟
بیماری عروق کرونر قلب، باریک شدن یا انسداد شریان هایی است که به قلب خونرسانی می کنند. کاهش جریان خون به عضله قلب به دلیل تجمع رسوبات چربی در شریان ها منجر به بیماری عروق کرونر می شود. در طی یک دوره زمانی، کاهش جریان خون یا کمبود اکسیژن ممکن است منجر به حمله قلبی شود.
انواع بیماری عروق کرونر قلب
به طور کلی، بیماری عروق کرونر قلب زمانی اتفاق میافتد که مواد چرب مانند کلسترول و مواد زائد سلولی بر روی دیوارههای عروق کرونر که خون و اکسیژن عضله قلب را تامین میکنند، جمع میشوند و باعث تشکیل پلاکهایی در پوشش داخلی این سرخرگها میگردند. این وضعیت آترواسکلروز نامیده می شود. این پلاکها معمولا طی سالها در شریانهای قلب تشکیل میشوند که منجر به باریک شدن، سفت شدن یا انسداد این رگها میشود. این امر تا حدی یا به طور کامل جریان خون غنی از اکسیژن به عضله قلب را مسدود میکند. علاوه بر این، بیماری عروق کرونر قلب ممکن است در نتیجه برخی اختلالات در عروق کرونر رخ دهد که منجر به اسپاسم و انقباض آن ها و در نتیجه باعث تنگ شدن آن ها و اختلال در جریان خون به قلب می شود.
به طور کلی سه نوع از بیماری عروق کرونری قلبی وجود دارد که به شرح زیر است:
۱. بیماری انسدادی عروق کرونر
در این نوع بیماری کرونری قلب بیش از ۵۰ درصد یا انسداد کامل در عروق کرونر بزرگ واقع در سطح عضله قلب رخ می دهد.
۲. بیماری عروق کرونر غیر انسدادی
در این نوع، باریک شدن عروق کرونر بزرگ ممکن است به دلیل تشکیل پلاک رخ دهد.
۳. بیماری میکروواسکولار عروق کرونر
در مورد این نوع، بیماری ممکن است با تشکیل پلاک های کوچک در رگ های خونی کوچک موجود در بافت های عضله قلب ایجاد شود.
علائم بیماری کرونر قلب
- درد قفسه سینه (آنژین): در حین ورزش ممکن است احساس فشار ناگهانی یا درد در قفسه سینه خود داشته باشید، گویی کسی به آن فشار می آورد. این زمانی اتفاق میافتد که شریانهای کرونری باریک نتوانند خون کافی را به قلب شما برسانند. به این آنژین صدری گفته می شود و معمولا با استرس فیزیکی یا عاطفی همراه است.
- تنگی نفس و خستگی: زمانی اتفاق می افتد که خون کافی برای پاسخگویی به نیازهای بدن وجود نداشته باشد.
- ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی): هنگامی که قلب خون کافی دریافت نمی کند، منجر به اختلال در تکانه های الکتریکی قلب شده و باعث ایجاد ناهنجاری ها و ریتم های غیر طبیعی قلب می شودکه به آن آریتمی قلبی می گویند.
- حمله قلبی: تعریق شدید و دردی که از قفسه سینه به سمت شانه ها یا بازوها تابیده می شود همراه با تنگی نفس از علائم شایع حمله قلبی هستند. این به دلیل مسدود شدن کامل شریان کرونر ایجاد می شود.
دلایل بیماری عروق کرونر قلب
هنگامی که شریان های اصلی که مواد مغذی و اکسیژن حیاتی را از طریق خون به قلب شما می رسانند، باریک می شوند، در معرض بیماری هایی قرار می گیرید که به آن بیماری عروق کرونر می گویند. علل بیماری عروق کرونر قلب به دلیل تشکیل رسوبات به نام پلاک می باشد که حاوی کلسترول است که شروع به رسوب بر روی دیواره رگ ها می کند و باعث باریک شدن عروق کرونر می شود. این امر منجر به درد قفسه سینه (آنژین) و تنگی نفس و همچنین انسداد کامل و در نتیجه حمله قلبی می شود.
عوامل خطر بیماری عروق کرونر قلب
فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و چاقی و همچنین سیگار کشیدن یا داشتن سابقه خانوادگی قوی بیماری قلبی برخی از عوامل خطر هستند.
شما ممکن است کنترل زیادی روی عوامل خطر CHD زیر نداشته باشید، بنابراین به این عوامل خطر غیرقابل اصلاح می گویند:
- سن: با افزایش سن، خطر باریک شدن رگ ها و ناتوانی در رساندن خون کافی به قلب افزایش می یابد.
- جنسیت: تحقیقات نشان می دهد که مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به بیماری هستند، در حالی که این خطر برای زنان پس از یائسگی افزایش می یابد.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ شما سابقه بیماری قلبی داشته باشد، احتمال ابتلا به CHD در شما بیشتر است، به خصوص اگر در سنین پایین در معرض آن قرار گرفته باشند.
شما می توانید عوامل خطر قابل تغییر را کنترل کنید که شامل موارد زیر است:
- سیگار کشیدن: منجر به تصلب شرایین و ضخیم شدن عروق می شود.
- فشار خون بالا: قاتل خاموش نامیده می شود؛ زیرا در صورت عدم کنترل بر عروق تأثیر می گذارد.
- سطح بالای کلسترول در خون: کلسترول خون بالا منجر به افزایش تشکیل پلاک در شریان ها می شود و فرد در معرض خطر ابتلا به تصلب شرایین است.
- دیابت و چاقی: اضافه وزن و قند خون بالا باعث افزایش سایر عوامل خطر می شود.
- فشار خون بالا و رژیم غذایی ناسالم
تشخیص بیماری عروق کرونر قلب
برای تشخیص بیماری عروق کرونر، پزشک ممکن است پس از ثبت مشخصات شما در پرونده پزشکی، آزمایشات زیر را توصیه کند:
- نوار قلب (ECG): الکتروکاردیوگرام اغلب می تواند شواهدی از حمله قلبی قبلی یا وجود حمله قلبی فعلی را نشان دهد.
- تست استرس: این شامل گرفتن نوار قلب هنگام راه رفتن روی تردمیل یا دوچرخه سواری است. این به عنوان تست استرس شناخته می شود. تست استرس دیگری که به عنوان تست استرس هسته ای شناخته می شود، به اندازه گیری جریان خون در عضله قلب در حالت استراحت و در هنگام استرس کمک می کند.
- اکوکاردیوگرام: یک آزمایش تصویربرداری است که متخصص برای تعیین اینکه آیا تمام قسمتهای دیواره قلب به طور طبیعی در فعالیت پمپاژ آن نقش دارند یا خیر، استفاده میکند.
- کاتتریزاسیون قلب یا آنژیوگرافی کرونری: یک لوله بلند، نازک و انعطاف پذیر که از طریق شریان وارد می شود و به متخصص قلب کمک می کند تا میزان انسداد عروق را کشف کند. این نوع درمان را آنژیوپلاستی می نامند که در آن یا از بالون برای گشاد کردن شریان باریک شده یا برای باز نگه داشتن شریان از استنت استفاده می شود.
- اسکن قلب: تکنیک های سی تی اسکن به نظارت بر رسوبات کلسیم و تجمع در شریان ها کمک می کند که ممکن است منجر به بیماری عروق کرونر قلب شود.
گزینه های درمان بیماری عروق کرونر
متخصص قلب و عروق تغییرات سبک زندگی را به عنوان درمان اولیه بیماری عروق کرونر توصیه کرده و سپس در صورت نیاز داروها و جراحی را تجویز می کند. اما کنترل شدید دیابت، فشار خون، کلسترول بالا و ترک سیگار ضروری است و معاینات پزشکی منظم باید انجام شود.
اگر CHD منجر به عوارض دیگری شود، بهترین متخصص قلب شما ممکن است روش های دیگری مانند آنژیوپلاستی و استنت گذاری (مداخله عروق کرونر از راه پوست) یا CABG را توصیه کند. به طور کلی درمان بیماری عروق کرونر علاوه بر تغییر سبک زندگی شامل موارد زیر می شود
درمان دارویی که شامل موارد زیر است:
- داروهایی برای کاهش فشار خون مانند مهار کننده های ACE و مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II (ARB).
- مسدود کننده های بتا قلب
- داروهای کاهش سطح کلسترول خون مانند استاتین ها.
- داروهایی برای جلوگیری از تشکیل لخته های خونی در رگ های قلب (“رقیق کننده های خون”) مانند آسپرین.
- داروهایی برای درمان درد قفسه سینه مانند اسپری دهان با نیترات.
درمان های جراحی که شامل موارد زیر است:
- آنژیوپلاستی
- جراحی بای پس (جراحی بای پس پیوند شریان کرونر)
- دفیبریلاتور قلب و عروق قابل کاشت (ICD)
سوالات متداول
در این بخش مهم ترین سوالاتی که ممکن است برای تان ایجادشود را مطرح و به هر کدام پاسخی داده می شود.
آترواسکلروز را تصلب شرایین نیز می گویند. هنگامی که پوشش داخلی شریان آسیب می بیند، چربی و پلاک ایجاد می شود. این امر باعث ضخیم شدن دیواره های سرخرگ می شود و رگ خونی باریک یا گاهی مسدود می شود.
بیماری عروق کرونر نوعی آترواسکلروز است. زمانی است که شریانهایی که خون را به قلب میرسانند باریک میشوند، که میتواند جریان خون غنی از اکسیژن را به قلب کاهش دهد، بهویژه زمانی که قلب شما سریعتر میزند، مانند هنگام ورزش. فشار اضافی روی قلب ممکن است منجر به درد قفسه سینه (به نام آنژین) و علائم دیگر شود.
حدود ۳۰ درصد از مرگ و میرهای ناشی از بیماری قلبی در ایالات متحده به طور مستقیم با سیگار کشیدن مرتبط است. سیگار عامل اصلی آترواسکلروز است.
از جمله، نیکوتین موجود در دود باعث می شود:
اکسیژن کمتری به قلب می رسد
فشار خون و ضربان قلب بالاتر
لخته شدن خون بیشتر
آسیب به سلول های پوشاننده عروق کرونر و سایر رگ های خونی
خلاصه
در نظر داشته باشید پس ا کسب اطلاعات کافی در خصوص این بیماری بهتر است تصمیم بگیرید که ازکلینیک قلب تهران کمک بگیرید تا ار بروز هر گونه عارضه جانبی آن در امان بمانید.